Przygotowanie:
Jedna z naszych propozycji na sylwestrową przekąskę to paczuszki z liści pora. Wyglądają niesamowicie a smak blanszowanego pora połączony z wędzonym kurczakiem i koperkiem miło zaskakuje.
Przepis na ok. 12 kwadracików, 1 kwadracik: 20kcal
- 200 g Por
- 100 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
- 50 g Serek twarogowy chudy (np. Turek Figura)
- Koperek
Odkrawamy kawałek białej końcówki pora oraz suche końcówki liści, obieramy pora i ładne liście przekrawamy wzdłuż na pół. Tak przygotowane liście wrzucamy na 3 minuty do wrzącej wody, odcedzamy i rozkładamy na płasko. Przygotowujemy farsz: wędzoną pierś kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
Na grubszą końcówkę przestudzonego liścia nakładamy łyżeczkę farszu, zawijamy tak żeby końcówki na siebie zachodziły i odcinamy nożyczkami dalszą część liścia. Liść nawijamy jeszcze raz, z drugiej strony, tak by uformować paczuszkę (zakryć boki z farszem). Liść odcinamy, paczuszkę spinamy wykałaczką. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.