Przygotowanie:
Masz ochotę na coś słodkiego, ale starasz się ograniczyć cukier w swoim jadłospisie… Proponujemy bardzo puszyste muffiny bez cukru, ale za to z dużą porcją błonnika i jeszcze większą porcją smaku i aromatu 🙂
Wartość odżywcza jednej muffinki:
- Energia 103 kcal
- Białko 2,3 g
- Tłuszcze 6,05 g
- Węglowodany 11,34 g
- Błonnik 1,41 g
Składniki na 24 małe muffinki (waga jednej to 44 g):
- 400 g Jabłko (2 szt.)
- 100 g Olej rzepakowy
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- 125 g Mleko 2% tłuszczu (pół szklanki)
- 200 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 40 g Płatki owsiane górskie
- 60 g Miód pszczeli (4 łyzki)
- 50 g Migdały mielone
- płaska łyżeczka: proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, cynamonu
Przygotowanie: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Migdały zblendować (ja dodałam kupne migdały mielone, tzw. mąkę migdałową). W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre, następnie do mokrych dodać starte jabłko i wymieszać zawartość obu misek. Gotowe ciasto przelać do papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 25 min. Jeśli nie jesteście pewni swojego piekarnika, możecie korzystać z testu patyczka (patyczek po wkłóciu w muffinkę powinien być suchy).