Owsianka z owocami leśnymi i lodami – śniadanie

Chcesz połączyć zdrowie z przyjemnością? Ta owsianka to idealne rozwiązanie, w dodatku świetnie sprawdzi się w upalne dni. Płatki owsiane i siemię lniane dostarczą Ci sporo wartości odżywczych oraz błonnika. Owoce leśne są niskokaloryczne, lekkostrawne i posiadają polifenole, które działają przeciwzapalnie. Z kolei orzechy włoskie to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wesprą Twoje serce, mózg oraz wygląd skóry. Taka bomba odżywcza wraz z dodatkiem lodów to prawdziwy raj dla Twoich kubków smakowych. Koniecznie spróbuj!

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kcal: 527
  • B: 19 g
  • T: 23 g
  • W: 68 g

Składniki

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich (40 g)
  • garść owoców leśnych (mogą być dowolne: maliny, truskawki, czarne jagody, borówki itp.), (50g)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (5 g)
  • 1 łyżeczka erytrytolu (5 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (5g)
  • 3/4 garści orzechów włoskich (20 g)
  • 1 gałka lodów waniliowych (47 g)
  • 3/4 szklanki napoju sojowego (200g)

Przygotowanie:

Siemię lniane zmielić (np. w młynku do kawy), a następnie dodać je wraz z płatkami owsianymi, erytrytolem oraz cynamonem do garnka. Całość zalać napojem sojowym i gotować aż do uzyskania gęstej masy. Gotową owsiankę przelać do miseczki, dodać owoce, orzechy oraz gałkę lodów. Na wierzch można posypać dodatkowo cynamon. Opcjonalnie dodać łyżeczkę masła orzechowego dla smaku.