Owsianka z owocami leśnymi i lodami – śniadanie

Autor: Marianna Tomasik

Chcesz połączyć zdrowie z przyjemnością? Ta owsianka to idealne rozwiązanie, w dodatku świetnie sprawdzi się w upalne dni. Płatki owsiane i siemię lniane dostarczą Ci sporo wartości odżywczych oraz błonnika. Owoce leśne są niskokaloryczne, lekkostrawne i posiadają polifenole, które działają przeciwzapalnie. Z kolei orzechy włoskie to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wesprą Twoje serce, mózg oraz wygląd skóry. Taka bomba odżywcza wraz z dodatkiem lodów to prawdziwy raj dla Twoich kubków smakowych. Koniecznie spróbuj!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kcal:

    527

  • B:

    19 g

  • T:

    23 g

  • W:

    68 g

 

Składniki

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich (40 g)
  • garść owoców leśnych (mogą być dowolne: maliny, truskawki, czarne jagody, borówki itp.), (50g)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (5 g)
  • 1 łyżeczka erytrytolu (5 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (5g)
  • 3/4 garści orzechów włoskich (20 g)
  • 1 gałka lodów waniliowych (47 g)
  • 3/4 szklanki napoju sojowego (200g)

 

Przygotowanie:

Siemię lniane zmielić (np. w młynku do kawy), a następnie dodać je wraz z płatkami owsianymi, erytrytolem oraz cynamonem do garnka. Całość zalać napojem sojowym i gotować aż do uzyskania gęstej masy. Gotową owsiankę przelać do miseczki, dodać owoce, orzechy oraz gałkę lodów. Na wierzch można posypać dodatkowo cynamon. Opcjonalnie dodać łyżeczkę masła orzechowego dla smaku.

 

Powrót Powrót