Przygotowanie:
Orzotto to danie podobne do risotta, przyrządza je się jednak z kaszy pęczak a nie z ryżu. Pęczak jest pyszną i zdrową kaszą, szkoda że wielu z nas zna tą kasze tylko jako karmę na ryby. Polecamy przepis na orzotto jako świetny sposób na jej wprowadzenie na nasz stół.
Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 320kcal
- 200 g Kasza jęczmienna, pęczak
- 300 g Pieczarki
- 80 g Pomidory suszone w oleju
- 100 g Cebula
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 2 łyżki Masło
- 1 litr Bulion warzywny (może być z kostki ekologicznej)
- Natka pietruszki
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone suszone pomidory, pieczarki oraz kaszę i chwilę przesmażyć ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i po chwili dodać łyżkę bulionu. Poczekać aż kasza wchłonie bulion i dodać kolejną porcję. W ten sposób dodawać bulion, mieszając od czasu do czasu, aż kasza będzie miękka. Pod koniec dodać natkę pietruszki oraz masło. Kaszę można podawać samą lub jako dodatek do ryb lub mięs.