Orzechowe ciasteczka

Kruche, delikatne, a przede wszystkim mega smaczne ciasteczka. Idealnie sprawdzą się na świąteczne spotkania z rodziną. Część mąki została zastąpiona zmielonymi orzechami laskowymi, dzięki czemu ciasteczka są dużo bardziej wartościowym produktem.

Wartość odżywcza w 1 porcji (3 ciasteczka), z przepisu wychodzi około 50 sztuk:

  • Energia: 130 kcal
  • Białko: 2,7 g
  • Tłuszcze: 9,2 g
  • Węglowodany: 9,8 g

Składniki na 1 porcję:

  • Mąka pełnoziarnista orkiszowa (150 g - 1 szklanka)
  • Orzechy laskowe (100g - ½ szklanki)
  • Masło (100 g - ½ kostki)
  • Cukier puder (60 g - 6 łyżek
  • Jajo kurze całe (60g - 1 sztuka)
  • Olej rzepakowy (10g - 1 łyżka)

Przygotowanie:

Orzechy laskowe należy zmielić w młynku lub za pomocą blendera. Potem wszystkie składniki należy delikatnie ze sobą połączyć. Do ciasta można dodać cynamon oraz aromat waniliowy.  Następnie ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu należy rozwałkować ciasto i wyciąć kształty za pomocą foremek. Na koniec można udekorować ciasteczka cukrem trzcinowym, zmielonymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Ciastka należy piec w piekarniku w temperaturze 175 C przez 12-15 minut.