
Kruche, delikatne, a przede wszystkim mega smaczne ciasteczka. Idealnie sprawdzą się na świąteczne spotkania z rodziną. Część mąki została zastąpiona zmielonymi orzechami laskowymi, dzięki czemu ciasteczka są dużo bardziej wartościowym produktem.
Wartość odżywcza w 1 porcji (3 ciasteczka), z przepisu wychodzi około 50 sztuk:
- Energia:
130 kcal
- Białko:
2,7 g
- Tłuszcze:
9,2 g
- Węglowodany:
9,8 g
Składniki na 1 porcję:
- Mąka pełnoziarnista orkiszowa (150 g - 1 szklanka)
- Orzechy laskowe (100g - ½ szklanki)
- Masło (100 g - ½ kostki)
- Cukier puder (60 g - 6 łyżek
- Jajo kurze całe (60g - 1 sztuka)
- Olej rzepakowy (10g - 1 łyżka)
Przygotowanie:
Orzechy laskowe należy zmielić w młynku lub za pomocą blendera. Potem wszystkie składniki należy delikatnie ze sobą połączyć. Do ciasta można dodać cynamon oraz aromat waniliowy. Następnie ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu należy rozwałkować ciasto i wyciąć kształty za pomocą foremek. Na koniec można udekorować ciasteczka cukrem trzcinowym, zmielonymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Ciastka należy piec w piekarniku w temperaturze 175 C przez 12-15 minut.