Przygotowanie:
Pełnoziarniste muffiny to sycąca i zdrowa przekąska. Czy muszą być na słodko? Wcale nie! Pikantna wersja jest równie pyszna i pozwoli nam ograniczyć cukier.
Przepis na 10 muffinów, 1 sztuka dostarcza około 140 kalorii, 6 g białka, 4 g tłuszczu i 20 g węglowodanów
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej
- 25 g otrębów pszennych
- 30 g oleju rzepakowego
- 150 g puree z pomidorów
- 100 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g drobiowej szynki
- 80 g cebuli
Puree z pomidorów możemy otrzymać na 2 sposoby, zagotować i zblenderować obrane pomidory, lub użyć pomidorów z puszki (również zmiksować na puree).
Po przygotowaniu pomidorów, do dużej miski wsypujemy obie mąki, otręby, proszek do pieczenia oraz sodę, 1 łyżkę majeranku oraz resztę przypraw i całość mieszamy.
W następnej kolejności do miski wbijamy jajko, dodajemy puree z pomidorów, posiekaną cebulkę, pokrojoną drobno szynkę, olej oraz wodę i całość mieszamy aż wszystkie składniki połączą się w dość gęstą masę.
Gotowe ciasto porcjujemy łyżką, przekładamy do foremek i posypujemy po wierzchu każdą babeczkę resztą majeranku.
Muffiny pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com