Muffiny pomidorowe z majerankiem

Muffiny pomidorowe z majerankiem

Przygotowanie:

Pełnoziarniste muffiny to sycąca i zdrowa przekąska. Czy muszą być na słodko? Wcale nie! Pikantna wersja jest równie pyszna i pozwoli nam ograniczyć cukier.

Przepis na 10 muffinów, 1 sztuka dostarcza około 140 kalorii, 6 g białka, 4 g tłuszczu i 20 g węglowodanów

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g otrębów pszennych
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 150 g puree z pomidorów
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g drobiowej szynki
  • 80 g cebuli

Puree z pomidorów możemy otrzymać na 2 sposoby, zagotować i zblenderować obrane pomidory, lub użyć pomidorów z puszki (również zmiksować na puree).

Po przygotowaniu pomidorów, do dużej miski wsypujemy obie mąki, otręby, proszek do pieczenia oraz sodę, 1 łyżkę majeranku oraz resztę przypraw i całość mieszamy.

W następnej kolejności do miski wbijamy jajko, dodajemy puree z pomidorów, posiekaną cebulkę, pokrojoną drobno szynkę, olej oraz wodę i całość mieszamy aż wszystkie składniki połączą się w dość gęstą masę.

Gotowe ciasto porcjujemy łyżką, przekładamy do foremek i posypujemy po wierzchu każdą babeczkę resztą majeranku.

Muffiny pomidorowe z majerankiem

Muffiny pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com