Przygotowanie:
Masz ochotę na muffiny? Co powiesz na zdrowe i pyszne babeczki w marchewkowej odsłonie z dodatkiem kremu jaglano-kokosowego? Zobacz jakie są proste w przygotowaniu!
Wartość odżywcza muffinki z kremem (1 sztuka):
- energia: 191 kcal;
- białko: 5 g;
- tłuszcze: 9 g;
- węglowodany: 27 g;
- błonnik: 2 g.
Składniki (na 10 sztuk muffinek):
Muffinki:
- 140 g Marchew / 140 g
- Mąka pszenna pełnoziarnista / 100 g
- Jaja kurze całe / 2 sztuki
- Olej kokosowy / 25 g
- Miód pszczeli / 40 g
- Ksylitol / 20 g
- Migdały / 25 g
- Mleko 2% tłuszczu lub roślinne / 50 g
- Soda oczyszczona (1/2 łyżeczki), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), cynamon (1 łyżeczka), kakao naturalne w proszku (1 łyżeczka), daktyle suszone (5 sztuk)
Krem jaglano-kokosowy:
- Kasza jaglana / 100 g
- Mleko kokosowe / 150 g
- Ksylitol / 20 g
- Mleko 2% tłuszczu lub roślinne (do ugotowania kaszy) / 100 g
Sposób przygotowania:
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Migdały i daktyle posiekać. Olej i miód przełożyć do rondelka i podgrzać do rozpuszczenia. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek. Piec w 170 stopniach ok. 20-25 minut.Kaszę kilka razy przepłukać wodą, a następnie ugotować na wodzie z dodatkiem mleka. Po ugotowaniu chwilę ostudzić. Dokładnie zmiksować z mlekiem kokosowym i ksylitolem n gładką masę. Szprycą udekorować kremem muffinki Można ozdobić np. migdałami.
Sylwia Wychowałek
dietetyk kliniczny, psychodietetyk