Muffiny marchewkowe z kremem jaglano-kokosowym

Muffiny marchewkowe z kremem jaglano-kokosowym

Przygotowanie:

Masz ochotę na muffiny? Co powiesz na zdrowe i pyszne babeczki w marchewkowej odsłonie z dodatkiem kremu jaglano-kokosowego? Zobacz jakie są proste w przygotowaniu!

Wartość odżywcza muffinki z kremem (1 sztuka):

  • energia: 191 kcal;
  • białko: 5 g;
  • tłuszcze: 9 g;
  • węglowodany: 27 g;
  • błonnik: 2 g.

Składniki (na 10 sztuk muffinek):


Muffinki:

  • 140 g Marchew / 140 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista / 100 g
  • Jaja kurze całe / 2 sztuki
  • Olej kokosowy / 25 g
  • Miód pszczeli / 40 g
  • Ksylitol / 20 g
  • Migdały / 25 g
  • Mleko 2% tłuszczu lub roślinne / 50 g
  • Soda oczyszczona (1/2 łyżeczki), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), cynamon (1 łyżeczka), kakao naturalne w proszku (1 łyżeczka), daktyle suszone (5 sztuk)

Krem jaglano-kokosowy:

  • Kasza jaglana / 100 g
  • Mleko kokosowe / 150 g
  • Ksylitol / 20 g
  • Mleko 2% tłuszczu lub roślinne (do ugotowania kaszy) / 100 g

Sposób przygotowania:


Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Migdały i daktyle posiekać. Olej i miód przełożyć do rondelka i podgrzać do rozpuszczenia. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek. Piec w 170 stopniach ok. 20-25 minut.Kaszę kilka razy przepłukać wodą, a następnie ugotować na wodzie z dodatkiem mleka. Po ugotowaniu chwilę ostudzić. Dokładnie zmiksować z mlekiem kokosowym i ksylitolem n gładką masę. Szprycą udekorować kremem muffinki Można ozdobić np. migdałami.

Sylwia Wychowałek

Sylwia Wychowałek
dietetyk kliniczny, psychodietetyk