Migdałowe bezglutenowe ciasto z batatów

Migdałowe bezglutenowe ciasto z batatów

Przygotowanie:

Osoby, które z powodu alergii nie mogą jeść produktów tradycyjnych, mogą wybierać z pośród wielu przepisów, które nie zawierają uczulających składników. Zapraszamy do wypróbowania alternatywy do tradycyjnych ciast – ciasta z batatów, czyli słodkich ziemniaków. Ciasto jest proste w wykonaniu, warto więc w przygotowania do świątecznego stołu zaprosić resztę domowników.




Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia 231 kcal
  • Białko 45 g
  • Tłuszcze 65,7 g
  • Węglowodany 273 g

Składniki na 8 porcji (blaszka okrągła o wymiarach 18 cm x 8 cm):

  • 800 g batatów
  • 3 jajka
  • 80 g cukru trzcinowego (lub innego słodzidła: ksylitolu, miodu)
  • 150 g mleka kokosowego w puszce BIO
  • 20 g płatków migdałowych
  • 30 g czekolady gorzkiej min. 75% (może być również kakao lub karob)
  • aromat migdałowy

Przygotowanie: Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć je do garnka, zalać wodą i ugotować. Olej kokosowy wymieszać by był jednolity.
Ugotowane bataty zmiksować blenderem z jajkami, cukrem, olejem kokosowym oraz aromatem migdałowym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (bez termoobiegu).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok. 80 minut sprawdzając w międzyczasie czy ciasto jest rumiane.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać gotowe ciasto, następnie posypać płatkami migdałowymi.



Ciasto inspirowane przepisem z bloga madameedith.com



Migdałowe bezglutenowe ciasto z batatów



Aleksandra_Pyznarska


Aleksandra Pyznarska-Pupel
dietetyk