Przygotowanie:
Osoby, które z powodu alergii nie mogą jeść produktów tradycyjnych, mogą wybierać z pośród wielu przepisów, które nie zawierają uczulających składników. Zapraszamy do wypróbowania alternatywy do tradycyjnych ciast – ciasta z batatów, czyli słodkich ziemniaków. Ciasto jest proste w wykonaniu, warto więc w przygotowania do świątecznego stołu zaprosić resztę domowników.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia 231 kcal
- Białko 45 g
- Tłuszcze 65,7 g
- Węglowodany 273 g
Składniki na 8 porcji (blaszka okrągła o wymiarach 18 cm x 8 cm):
- 800 g batatów
- 3 jajka
- 80 g cukru trzcinowego (lub innego słodzidła: ksylitolu, miodu)
- 150 g mleka kokosowego w puszce BIO
- 20 g płatków migdałowych
- 30 g czekolady gorzkiej min. 75% (może być również kakao lub karob)
- aromat migdałowy
Przygotowanie: Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć je do garnka, zalać wodą i ugotować. Olej kokosowy wymieszać by był jednolity.
Ugotowane bataty zmiksować blenderem z jajkami, cukrem, olejem kokosowym oraz aromatem migdałowym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (bez termoobiegu).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok. 80 minut sprawdzając w międzyczasie czy ciasto jest rumiane.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać gotowe ciasto, następnie posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto inspirowane przepisem z bloga madameedith.com
Aleksandra Pyznarska-Pupel
dietetyk