Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 522 kcal
- Białko: 25,1 g
- Tłuszcze: 15,3 g
- Błonnik pokarmowy: 8,9 g
- Węglowodany: 78,4 g
Składniki na 1 porcję:
- 40 g Makaron ryżowy
- 90 g Tofu wędzone
- 100 g Papryka czerwona
- 50 g Cebula
- 50 g Groszek mrożony
- 50 g Mango
- 25 g Kiełki fasoli mung
- 10 g Papryczka chilli
- 5 g Olej rzepakowy
- 10 g Ocet ryżowy
- 20 g Sos sojowy
- 10 g Miód pszczeli
- 5 g Orzechy ziemne
- Imbir, czosnek
Przygotowanie:
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodać do niego pokrojony drobno lub starty na tarce imbir oraz papryczkę chilli. Po chwili dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w paski paprykę oraz mrożony groszek. Całość chwilę dusić. Do warzyw dodać pokrojone w kostkę tofu oraz mango. Całość przemieszać. Przygotować sos: wymieszać ocet ryżowy, miód i sos sojowy. Sos wlać na patelnię, dodać orzeszki ziemne i całość razem wymieszać. Przygotowany sos warzywny z tofu podawać z makaronem. Całość posypać kiełkami fasoli mung lub innymi.