Przygotowanie:
Niektóre ciasta możemy podjadać prawie bez wyrzutów sumienia! Odpowiednio przygotowany sernik może mieć w jednym sporym kawałku nie więcej kalorii niż jogurt owocowy…
Przepis na sernik składający się z około 10 porcji, jedna porcja (około 100g) dostarcza 135 kalorii, 10,5 g białka, 18,5 g węglowodanów i 2,2 g tłuszczu.
- 300 g chudego twarogu
- 250 g gęstego serka homogenizowanego 0%
- 60 g kaszy manny
- 20 g cukru pudru
- 25 g miodu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat pomarańczowy
- 1 duża pomarańcz
- 20 g rodzynek
- 1 galaretka cytrynowa
Do miski wkruszamy twaróg, dodajemy serek homogenizowany oraz żółtka (białka wbijamy do drugiego naczynia).Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier, miód, proszek do pieczenia, kasze mannę i aromat.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy formę – ja użyłam tortownicy o średnicy 25 centymetrów, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
Następnie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, którą przelewamy do wcześniej przygotowanej masy – całość miksujemy (bardzo krótko). Gotowe ciasto wlewamy do formy, układamy na nim plastry pomarańczy oraz posypujemy po wierzchu rodzynkami.
Pieczemy 45 minut (powinno się wyraźnie zarumienić). W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę (w nieco mniejszej ilości wody niż jest w przepisie) i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy wyjmiemy sernik z piekarnika musimy poczekać aż całkowicie ostygnie, a galaretka będzie już na pograniczu ścięcia – wtedy wlewamy ją do formy i wstawiamy do lodówki. Przed wyjęciem ciasta z formy odkrawamy je nożem od ścianek.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com