Lekki i puszysty sernik pomarańczowy z galaretką

Dietetyczny sernik

Przygotowanie:

Niektóre ciasta możemy podjadać prawie bez wyrzutów sumienia! Odpowiednio przygotowany sernik może mieć w jednym sporym kawałku nie więcej kalorii niż jogurt owocowy…

Przepis na sernik składający się z około 10 porcji, jedna porcja (około 100g) dostarcza 135 kalorii, 10,5 g białka, 18,5 g węglowodanów i 2,2 g tłuszczu.

  • 300 g chudego twarogu
  • 250 g gęstego serka homogenizowanego 0%
  • 60 g kaszy manny
  • 20 g cukru pudru
  • 25 g miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat pomarańczowy
  • 1 duża pomarańcz
  • 20 g rodzynek
  • 1 galaretka cytrynowa

Do miski wkruszamy twaróg, dodajemy serek homogenizowany oraz żółtka (białka wbijamy do drugiego naczynia).Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier, miód, proszek do pieczenia, kasze mannę i aromat.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy formę – ja użyłam tortownicy o średnicy 25 centymetrów, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.

Następnie do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę, którą przelewamy do wcześniej przygotowanej masy – całość miksujemy (bardzo krótko). Gotowe ciasto wlewamy do formy, układamy na nim plastry pomarańczy oraz posypujemy po wierzchu rodzynkami.

Pieczemy 45 minut (powinno się wyraźnie zarumienić). W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę (w nieco mniejszej ilości wody niż jest w przepisie) i odstawiamy do ostygnięcia.

Lekki sernik

Gdy wyjmiemy sernik z piekarnika musimy poczekać aż całkowicie ostygnie, a galaretka będzie już na pograniczu ścięcia – wtedy wlewamy ją do formy i wstawiamy do lodówki. Przed wyjęciem ciasta z formy odkrawamy je nożem od ścianek.

Sernik pomarańczowy

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com