Leczo z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Leczo z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Przygotowanie:

Leczo to propozycja lekkiego i łatwego w przygotowaniu dania. W wersji z ciecierzycą cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób na diecie wegetariańskiej.

Wartość odżywcza:

  • Energia 660 kcal
  • Białko 24,4 g
  • Tłuszcze 20,3 g
  • Węglowodany 825 g

Składniki:

  • 200 g pomidorów
  • 150 g cukinii
  • 100 g czerwonej papryki
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 45 g ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 10 g nasion słonecznika
  • sól, pieprz papryka słodka i ostra

Przygotowanie: Przepłukać kaszę jaglaną i ugotować na sypko. Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Cukinię, pomidory i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Zredukować, dodać przyprawy i ciecierzycę. Całość posypać nasionami słonecznika. .

Autor przepisu: Aleksandra Śniegoska, stażysta

leczo (pomidory, cukinia, papryka, ciecierzyca) + kasza jaglana