Przygotowanie:
Leczo to propozycja lekkiego i łatwego w przygotowaniu dania. W wersji z ciecierzycą cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób na diecie wegetariańskiej.
Wartość odżywcza:
- Energia 660 kcal
- Białko 24,4 g
- Tłuszcze 20,3 g
- Węglowodany 825 g
Składniki:
- 200 g pomidorów
- 150 g cukinii
- 100 g czerwonej papryki
- 60 g kaszy jaglanej
- 45 g ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
- 10 g oleju rzepakowego
- 10 g nasion słonecznika
- sól, pieprz papryka słodka i ostra
Przygotowanie: Przepłukać kaszę jaglaną i ugotować na sypko. Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Cukinię, pomidory i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Zredukować, dodać przyprawy i ciecierzycę. Całość posypać nasionami słonecznika. .
Autor przepisu: Aleksandra Śniegoska, stażysta