Wartości odżywcze dla 1 porcji
- Energia 458 kcal
- Białko 42,3 g
- Tłuszcze 12,4 g
- Węglowodany 49,2 g
- Błonnik pokarmowy 7,4 g
Składniki na 3 porcje
- 500 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
- 90 g Jogurt naturalny
- 10 g Oliwa z oliwek
- Sok z limonki (1/2 szt.), garam masala (łyżka), 2 ząbki czosnku, imbir (3 cm kawałek starty)
- 400 g Pomidory z puszki
- 100 g Cebula
- 50 g Mleko 2% tłuszczu
- 50 g Jogurt grecki
- 10 g Masło klarowane
- 150 g Ryż jaśminowy
- Kurkuma, kolendra, kmin rzymski, cynamon, imbir, papryka słodka i ostra, ocet winny
Przygotowanie:
Przepis na 3 porcje.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę, przygotować marynatę (jogurt wymieszać z połową oliwy, imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki i masalą). Kurczaka wymieszać z marynatą. Mięso obsmażyć na maśle klarowanym z każdej strony po minucie na średnim ogniu.
W garnku podsmażyć drugą połowę oleju z czosnkiem. Dodać pomidory, ocet winny, sól, świeżo zmielony pieprz, masalę, kurkumę, cynamon, kmin rzymski, kolendrę, paprykę słodką i ostrą i zagotować. Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu do
czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dodać mleko i jogurt grecki. Podawać z ryżem.