Kurczak chicken butter

Jeśli masz już dość przygotowywania kurczaka w tradycyjny sposób - to danie kuchni indyjskiej będzie dla Ciebie wyjątkowym przeżyciem smakowym. Kawałki kurczaka zamarynowane w jogurcie i orientalnych przyprawach rozpływają się w ustach.

Orientalna szakszuka

Wartości odżywcze dla 1 porcji

  • Energia 458 kcal
  • Białko 42,3 g
  • Tłuszcze 12,4 g
  • Węglowodany 49,2 g
  • Błonnik pokarmowy 7,4 g

Składniki na 3 porcje

  • 500 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
  • 90 g Jogurt naturalny
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • Sok z limonki (1/2 szt.), garam masala (łyżka), 2 ząbki czosnku, imbir (3 cm kawałek starty)
  • 400 g Pomidory z puszki
  • 100 g Cebula
  • 50 g Mleko 2% tłuszczu
  • 50 g Jogurt grecki
  • 10 g Masło klarowane
  • 150 g Ryż jaśminowy
  • Kurkuma, kolendra, kmin rzymski, cynamon, imbir, papryka słodka i ostra, ocet winny

Przygotowanie:

Przepis na 3 porcje.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę, przygotować marynatę (jogurt wymieszać z połową oliwy, imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki i masalą). Kurczaka wymieszać z marynatą. Mięso obsmażyć na maśle klarowanym z każdej strony po minucie na średnim ogniu.
W garnku podsmażyć drugą połowę oleju z czosnkiem. Dodać pomidory, ocet winny, sól, świeżo zmielony pieprz, masalę, kurkumę, cynamon, kmin rzymski, kolendrę, paprykę słodką i ostrą i zagotować. Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu do
czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dodać mleko i jogurt grecki. Podawać z ryżem.