Kuleczki z płatków owsianych

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Święta Wielkanocne nie muszą oznaczać rezygnacji ze zdrowego sposobu odżywiania, obecności tłustych i słodkich potraw na stole oraz dodatkowych kilogramów. Warto modyfikować przepisy, a spośród produktów wybierać te mniej przetworzone. Poniższy przepis prezentuje deser sycący, pełen zdrowych dodatków jak płatki owsiane, siemię lniane czy cynamon, a przy tym bez dodatku mąki czy mleka.

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 4 łyżki niesłodzonego kakao (ok. 40 g)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 200 g miodu naturalnego (najlepiej z polskiej pasieki)
  • łyżka (ok. 10 g) zmielonego sezamu
  • łyżka (ok. 10 g) zmielonych pestek słonecznika
  • łyżka (ok. 10 g) zmielonych nasion lnu
  • szczypta mielonego imbiru
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Płatki owsiane wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut lub podprażyć je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do garnka wsypać kakao, cynamon, zmielony sezam, pestki słonecznika, siemię lniane oraz imbir, dodać miód. Mieszając podgrzać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Do powstałej masy wsypać uprażone płatki owsiane i całość dokładnie wymieszać. Z letniej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Kuleczki z płatków owsianych

Potrawa powstała, z drobnymi modyfikacjami, na podstawie przepisu Stefani Korżawskiej, autorki książki „Prosta droga do zdrowia”.