Przygotowanie:
Zupy kremy są zdrowe bo zawierają dużo warzyw, błonnika i są sycące. Nasz krem może być świetną alternatywą dla tradycyjnego wielkanocnego żuru. Polecamy!
Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 100kcal
- 150 g Seler
- 150 g Por – biała część
- 150 g Ziemniaki
- 100 g Chrzan (1 korzeń)
- 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
- 100 ml Wino białe wytrawne (1 kieliszek)
- 100 ml Mleko zagęszczone light niesłodzone
- 1 litr Bulion warzywny (może być z kostki ekologicznej)
- Natka pietruszki
Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka na oliwę, po chwili dodać pora, lekko przesmażyć. Dodać wino i poczekać chwilę, aż odparuje, dolać bulion i gotować, aż warzywa zmiękną, w połowie dodać starty chrzan (można ewentualnie użyć chrzanu ze słoika). Całość zmiksować blenderem na krem, przyprawić solą i pieprzem, zabielić mlekiem i podawać z natką pietruszki.