Krem z białych warzyw z winem i chrzanem

Krem z białych warzyw z winem i chrzanem

Przygotowanie:

Zupy kremy są zdrowe bo zawierają dużo warzyw, błonnika i są sycące. Nasz krem może być świetną alternatywą dla tradycyjnego wielkanocnego żuru. Polecamy!

Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 100kcal

  • 150 g Seler
  • 150 g Por – biała część
  • 150 g Ziemniaki
  • 100 g Chrzan (1 korzeń)
  • 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
  • 100 ml Wino białe wytrawne (1 kieliszek)
  • 100 ml Mleko zagęszczone light niesłodzone
  • 1 litr Bulion warzywny (może być z kostki ekologicznej)
  • Natka pietruszki

Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka na oliwę, po chwili dodać pora, lekko przesmażyć. Dodać wino i poczekać chwilę, aż odparuje, dolać bulion i gotować, aż warzywa zmiękną, w połowie dodać starty chrzan (można ewentualnie użyć chrzanu ze słoika). Całość zmiksować blenderem na krem, przyprawić solą i pieprzem, zabielić mlekiem i podawać z natką pietruszki.