Przygotowanie:
Zupę pomidorową zna chyba każdy, dlatego też przedstawiamy pomysł na tę potrawę w nieco innej kombinacji – krem pomidorowy z dodatkiem mleczka kokosowego, soczewicy i świeżej bazylii. Ciekawa propozycja dla osób na diecie wegańskiej a także tych którym znudziła się standardowa wersja pomidorowej i szukają inspiracji na coś niebanalnego.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia 463,9 kcal
- Białko 17,7 g
- Tłuszcze 24,5 g
- Węglowodany 51,1 g
Składniki na 1 porcje:
- 40 g Marchew
- 20 g Pietruszka, korzeń
- 20 g Seler korzeniowy
- 200 g Pomidory z puszki
- 40 g Soczewica czerwona, nasiona suche
- 40 g Cebula (lub por)
- 20 g Pomidory suszone w oleju
- 20 g Koncentrat pomidorowy
- 10 g Oliwa z oliwek
- 50 g Mleko kokosowe
- Ziele angielskie, liść lauroway, czosnek (1 ząbek), papryka chilli, papryka słodka, bazylia (świeża)
Przygotowanie: Warzywa korzeniowe pokroić w kostkę, umieścić w garnku, zalać wodą (ok 300 ml), dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować przez ok. 20 minut. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, dodać do garnka z włoszczyzną. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory, całość smażyć ok. 1 minuty, następnie zawartość patelni przełożyć do garnka. Gdy soczewica będzie miękka dodać pomidory z puszki, koncentrat, przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i gotować jeszcze 10 minut, w razie potzreby dodać więcej wody. Po tym czasie wyjąć ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, do zupy dodać mleko kokosowe (można zostawić łyżkę mleka do polania gotowej zupy) oraz kilka listków bazylii. Całość zblendować. Gotowy krem przelać na talerz i ozdobić bazylią.