Wartość odżywcza
- Białko 14,3 g
- Tłuszcz 15,8 g
- Węglowodany 75 g
- Błonnik 6,2 g
Składniki
- 120 g Ciecierzyca, konserwowa
- 40 g Kasza jaglana
- 50 g Marchew
- 30 g Cebula
- 10 g Olej rzepakowy uniwersalny
- 70 g Kapusta biała
- 15 g Rodzynki suszone
- 15 g Jogurt naturalny
- Sos sojowy, czosnek, imbir, papryka wędzona, mielona kolendra, sok z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu na sypko. Marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ciecierzycę opłukać z zalewy, zmiksować na gładką masę z posiekaną i przesmażoną na połowie oleju cebulą, czosnkiem i tartym imbirem. Pastę z ciecierzycy dodać do marchewki, dodać kaszę, przyprawy. Piekarnik nagrzać do 220 C. Z masy uformować kotlety i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut. Kapustę zetrzeć na tarce, dodać rodzynki, zblanszować, doprawić i skropić sokiem z cytryny oraz resztą oleju i jogurtem. Podawać z kotletami.