Kotlety z marchewki i ciecierzycy z surówką

Wśród młodych ludzi obserwujemy silny trend ograniczania spożycia mięsa. Często słyszę od Rodziców swoich nastoletnich Pacjentów słowa przerażenia. Drodzy rodzice dieta wege to nic złego pod warunkiem, że będzie dobrze zbilansowana. Dzisiaj wpisując się w nowy trend warzywne kotlety. Spróbujcie koniecznie.

Kotlety z marchewki i ciecierzycy z surówką

Wartość odżywcza

  • Białko 14,3 g
  • Tłuszcz 15,8 g
  • Węglowodany 75 g
  • Błonnik 6,2 g

Składniki

  • 120 g Ciecierzyca, konserwowa
  • 40 g Kasza jaglana
  • 50 g Marchew
  • 30 g Cebula
  • 10 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • 70 g Kapusta biała
  • 15 g Rodzynki suszone
  • 15 g Jogurt naturalny
  • Sos sojowy, czosnek, imbir, papryka wędzona, mielona kolendra, sok z cytryny

Przygotowanie:

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu na sypko. Marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ciecierzycę opłukać z zalewy, zmiksować na gładką masę z posiekaną i przesmażoną na połowie oleju cebulą, czosnkiem i tartym imbirem. Pastę z ciecierzycy dodać do marchewki, dodać kaszę, przyprawy. Piekarnik nagrzać do 220 C. Z masy uformować kotlety i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut. Kapustę zetrzeć na tarce, dodać rodzynki, zblanszować, doprawić i skropić sokiem z cytryny oraz resztą oleju i jogurtem. Podawać z kotletami.