Kotlety z ciecierzycy

Autor: Agnieszka Pompecka

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    392 kcal

  • Białko:

    10 g

  • Tłuszcze:

    23 g

  • Węglowodany:

    39 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • puszka ciecierzycy (240g)
  • cebula (105g)
  • ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki (40g)
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (30g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40ml)
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta kardamonu

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić, opłukać, zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Do masy dodać natkę pietruszki i przyprawy. Całość wymieszać i w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Masę odstawić do lodówki-na minimum godzinę. Po tym czasie dodać mąkę, wymieszać. Kuleczki smażyć na rozgrzanej oliwie.

Do dania można dodać warzywa, surówkę, ryż aby uczynić z niego pełnowartościowy obiad.

 

Powrót Powrót