Przygotowanie:
Odmiana dla tradycyjnych kotelcików? Kotleciki warzywne! Idealne dla dzieci, możemy w nich “przemycić” zdrowe składniki, których na co dzień nie lubią jeść. W połączeniu z pieczoną kaszą gryczaną i ziołami, tworzą idealną kompozycję.
Wartość odżywcza w 4 porcjach:
- Energia 1056 kcal
- Białko 39 g
- Tłuszcze 27 g
- Węglowodany 183 g
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej nieprażonej
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli
Przygotowanie: Pieczarki dusić z czosnkiem i cebulą. Kaszę ugotować i zmielić blenderem. Do masy dodać pieczarki i uformować kotlety. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.
Zuzanna Wieła
dietetyk