Kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek

Kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek

Przygotowanie:

Odmiana dla tradycyjnych kotelcików? Kotleciki warzywne! Idealne dla dzieci, możemy w nich “przemycić” zdrowe składniki, których na co dzień nie lubią jeść. W połączeniu z pieczoną kaszą gryczaną i ziołami, tworzą idealną kompozycję.



Wartość odżywcza w 4 porcjach:

  • Energia 1056 kcal
  • Białko 39 g
  • Tłuszcze 27 g
  • Węglowodany 183 g

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej nieprażonej
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie: Pieczarki dusić z czosnkiem i cebulą. Kaszę ugotować i zmielić blenderem. Do masy dodać pieczarki i uformować kotlety. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.



kotleciki



Zuzanna Wieła Dietetyk Wronki-22

Zuzanna Wieła
dietetyk