Przygotowanie:
Przepis przyda się gdy ugotujemy za dużo bobu i chcemy go do czegoś wykorzystać. Propozycja może być dobrym sposobem na zachęcenie do tego zdrowego warzywa tych, którzy mają na bób długie zęby.
Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 525 kcal
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g sera Feta 10 lub 12% tłuszczu
- 350 g Bób (z łupinkami)
- 1 jajko
- 2 duże pomidory
- 1/2 cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- oregano, bazylia, czosnek
Bób ugotować na miękko w osolonej wodzie. Przygotować sol: pomidory sparzyć i obrać, drobno pokroić. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pomidory i dusić aż sos zgęstnieje. Sos doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i bazylią.
Przestudzony bób obrać z łupinek. Ziarenka zmiksować blenderem z fetą, oregano i jajkiem. Masę wymieszać z mąką i szczyptą pieprzu. Na blacie wysypanym mąką z części ciasta uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, spłaszczyć lekko ręką i pokroić w romby. Kopytka gotować we wrzącej osolonej wodzie, wyjąć po 2 minutach od wypłynięcia. Podać z sosem.