Przygotowanie:
Składniki na ciasto:
- 600g obranej dyni (w tym przypadku Hokkaido)
- 4 duże ziemniaki
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki dodatkowe:
- Oliwa z oliwek
- Ulubione zioła i przyprawy: bazylia, mięta, gałka muszkatołowa, natka pietruszki, cebula, czosnek, lubczyk, oregano, cząber, koper
- Orzechy laskowe
Wykonanie :
Dynię i ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Lekko odparować, aby pozbyć się nadmiaru wody.Ugotowane warzywa zmielić w maszynce lub zblenderować. Do masy dodać: jajko, mąki, szczyptę soli. Zagnieść. Masa będzie bardziej miękka i mniej zwarta niż to na klasyczne ziemniaczane kopytka. Jeśli jednak jest zbyt luźne dosypujemy trochę mąki. Stolnicę posypujemy cienką warstwą mąki. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Łyżeczką oddzielamy porcje ciasta, lub jeśli wolimy dłońmi obsypanymi mąką. Kopytka układamy na stolnicy po czym delikatnie wkładamy do wrzątku. Gotujemy 3-4 min licząc od chwili wypłynięcia. Wyjmujemy kopytka łyżką cedzakową. Oliwę z oliwek mieszamy z ziołami wedle upodobania. Lekko podgrzewamy na patelni, polewamy kopytka, posypujemy kilkoma orzechami. Wspaniale smakują z sałatką np. z pomidorów.