Przygotowanie:
Święta Wielkanocne w pierwszej kolejności kojarzą się z jajkami, jeśli masz dosyć jajek w tradycyjnej postaci i chcesz, aby Twój Wielkanocny stół był piękny i kolorowy koniecznie wypróbuj naszych propozycji na kolorowe pasty.
Pasta jajeczna z łososiem – POMARAŃCZOWA
Wartość odżywcza:
- Energia 280 kcal
- Białko 26,5 g
- Tłuszcze 18 g
- Węglowodany 2,6 g
Składniki:
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- 40 g Łosoś wędzony
- 40 g Serek twarożkowy chudy
- Koperek
Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo, łososia drobno pokroić, koperek posiekać. Całość wymieszać z serkiem i przyprawić do smaku.
Pasta jajeczna z kukurydzą – ŻÓŁTA
Wartość odżywcza:
- Energia 245 kcal
- Białko 18 g
- Tłuszcze 14 g
- Węglowodany 13,7 g
Składniki:
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- 50 g Kukurydza konserwowa
- 20 g Serek twarożkowy chudy
- Szczypiorek
Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo, kukurydzę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą. Całość wymieszać z serkiem i szczypiorkiem.
Pasta jajeczna z awokado – ZIELONA
Wartość odżywcza:
- Energia 103 kcal
- Białko 2,3 g
- Tłuszcze 6,05 g
- Węglowodany 11,34 g
Składniki:
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- 50 g Awokado
- 20 g Serek twarożkowy chudy
- Koperek, sok z cytryny
Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo, awokado drobno pokroić, koperek posiekać. Przyprawić sokiem z cytryny oraz niewielką ilością soli i pieprzu.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – CZERWONA
Wartość odżywcza:
- Energia 336 kcal
- Białko 21 g
- Tłuszcze 25 g
- Węglowodany 5,6 g
Składniki:
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- 30 g Pomidory suszone w oleju
- 40 g Ser Feta 18% tłuszczu
- 10 g Serek twarożkowy chudy
- Szczypiorek
Przygotowanie: Jaja ugotować na twardo, pomidory drobno pokroić, wymieszać z serem Feta i serkiem. Posypać szczypiorkiem.