Przygotowanie:
Koktajle najlepsze są na gorące poranki, ale zimą doprawione cynamonem, miodem, kardamonem tworzą nam świąteczno-zimowe śniadanie.
Przepis na jedną porcję dostarczającą około 190 kalorii w tym 9g białka, 5 g tłuszczu i 29 g węglowodanów
- 170 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml wody
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 małego banana (ok 50g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
W filiżance z letnią wodą rozpuszczamy kakao i miód, a następnie przelewamy do naczynia z jogurtem.
Dodajemy kawałki banana oraz przyprawy i całość blenderujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jogurt naturalny można zastąpić mlekiem i podać koktajl na ciepło.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com