Koktajl bananowo kakaowy

Koktajl bananowo kakaowy

Przygotowanie:

Koktajle najlepsze są na gorące poranki, ale zimą doprawione cynamonem, miodem, kardamonem tworzą nam świąteczno-zimowe śniadanie.

Przepis na jedną porcję dostarczającą około 190 kalorii w tym 9g białka, 5 g tłuszczu i 29 g węglowodanów

  • 170 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 małego banana (ok 50g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika

W filiżance z letnią wodą rozpuszczamy kakao i miód, a następnie przelewamy do naczynia z jogurtem.

Dodajemy kawałki banana oraz przyprawy i całość blenderujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jogurt naturalny można zastąpić mlekiem i podać koktajl na ciepło.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com