Przygotowanie:
Pyszny, zdrowy, odżywczy i energetyczny kokosowy deser z tapioki z melonowym musem.
Przepis na 12 porcji. Wartość kaloryczna 1 porcji:
- energia: 275 kcal;
- białko: 2,3 g;
- tłuszcze: 17,1 g;
- węglowodany: 32,6 g;
Składniki:
- Tapioka / 300 g
- Mleczko kokosowe (2 puszki) / 800 g
- Melon / 600 g
- Sok z cytryny / 8 łyżek
- Woda (do zalania tapioki) / 1,5 litra
Sposób przygotowania:
Tapiokę wypłukać 3-krotnie w zimnej wodzie. Następnie wsypać do miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 1 godzinę. Po upływie tego czasu odcedzić. Do garnka przełożyć odcedzoną tapiokę, zalewając ją wodą. Gotować na małym ogniu, przez około 15-20 minut, cały czas delikatnie mieszając. Dodać mleczko kokosowe, sok z cytryny i lekko podgotować, często mieszając. Gotową tapiokę z mleczkiem przełożyć do pucharków i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować melonowy mus.
Melonowy mus
Oczyszczonego melona zblendować na gładką masę. Owocowy mus wylać do pucharków, na wierzch tapioki i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie schłodzony kokosowy deser udekorować kawałkami melona i kiwi.
Smacznego!
Monika Turniak
dietetyk