Kokosowy deser z tapioki z melonowym musem

Kokosowy deser z tapioki z melonowym musem

Przygotowanie:

Pyszny, zdrowy, odżywczy i energetyczny kokosowy deser z tapioki z melonowym musem.

Przepis na 12 porcji. Wartość kaloryczna 1 porcji:

  • energia: 275 kcal;
  • białko: 2,3 g;
  • tłuszcze: 17,1 g;
  • węglowodany: 32,6 g;



Składniki:

  • Tapioka / 300 g
  • Mleczko kokosowe (2 puszki) / 800 g
  • Melon / 600 g
  • Sok z cytryny / 8 łyżek
  • Woda (do zalania tapioki) / 1,5 litra



Sposób przygotowania:


Tapiokę wypłukać 3-krotnie w zimnej wodzie. Następnie wsypać do miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 1 godzinę. Po upływie tego czasu odcedzić. Do garnka przełożyć odcedzoną tapiokę, zalewając ją wodą. Gotować na małym ogniu, przez około 15-20 minut, cały czas delikatnie mieszając. Dodać mleczko kokosowe, sok z cytryny i lekko podgotować, często mieszając. Gotową tapiokę z mleczkiem przełożyć do pucharków i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować melonowy mus.

Melonowy mus


Oczyszczonego melona zblendować na gładką masę. Owocowy mus wylać do pucharków, na wierzch tapioki i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie schłodzony kokosowy deser udekorować kawałkami melona i kiwi.

Smacznego!

Kokosowy deser z tapioki z musem melonowym

Monika Turniak(1)

Monika Turniak
dietetyk