Przygotowanie:
Składniki:
- dwie kromki pełnoziarnistego chleba;
- pół awokado;
- pół małej cebulki;
- 2 łyżki serka twarogowego półtłustego;
- 2 rzodkiewki;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- szczypiorek;
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, pieprz cayenne.
Sposób przygotowania:
Pół awokado rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, łyżkę jogurtu naturalnego, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Smarujemy chleb pastą i posypujemy wierzch pieprzem cayenne. Twarożek mieszamy z pokrojoną w plasterki rzodkiewką oraz łyżką jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy chleb przygotowaną pastą i na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Źródło: Przepis i wykonanie nadesłane przez czytelniczkę Kingę Jaroszyńską.
Robert Lipert
dietetyk