
Przygotowanie:
Przepis na 4 porcje, 1 porcja to około 330 kcal
- Puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 200 g pieczarek
- łyżka oliwy z oliwek
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka
- 4 ogórki kiszone
- sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek
- 8 kromek pieczywa pełnoziarnistego (kromki po 40 g)
Cebulę posiekać i poddusić na oliwie razem z pokrojonymi w plastry pieczarkami. Fasolę odsączyć i przepłukać go po bieżącą wodą z zalewy. Fasolę, cebulkę i pieczarki umieścić w naczyniu, dodać czosnek, szczyptę papryki, soli i pieprzu, łyżkę soku z cytryny i 3 łyżki wody, całość dokładnie zmiksować na pastę. Kromki chleba posmarować pastą, posypać szczypiorkiem i podać w towarzystwie kiszonych ogórków.