Jajko w koszulce na grzance z warzywami

Jajko w koszulce na grzance z warzywami

Przygotowanie:

Masz ochotę na lekkie i jednocześnie pyszne śniadanie? Spróbuj jajka ugotowanego w koszulce z dodatkiem świeżych warzyw. Jajko jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, jego białko jest lekkostrawne a dodatkowo zawiera składniki bioaktywne o właściwościach antybakteryjnych. Samo żółtko posiada komplet witamin ale głównie znajdują się te rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Ale na jaja w niektórych jednostkach chorobowych trzeba uważać, zwłaszcza u osób z podwyższonym cholesterolem, zespołem metabolicznym czy cukrzycą typu 2. Tutaj ich spożycie powinno wynosić 2-4 sztuk tygodniowo. Natomiast zdrowe osoby mogą ich zjeść nawet 7 sztuk tygodniowo. Smacznego!



Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia 257 kcal
  • Białko 12 g
  • Tłuszcze 11 g
  • Węglowodany 28 g

Składniki na 1 porcję:

  • 1 Jajko
  • Kromka chleba żytniego
  • Garść rukoli
  • 5-6 pomidorów koktajlowych
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżka octu
  • po szczypcie oregano, bazylii i cząbru

Przygotowanie: W wysokim garnku zagotować wodę. W międzyczasie przygotować sałatkę z rukoli i pomidorów koktajlowych. Sałatę umyć, osuszyć, pomidory przekroić na pół lub ćwiartki. Całość wymieszać z oliwą z oliwek i doprawić ziołami. Do gotującej się wody dodać łyżkę octu, całość zamieszać aby powstał wir i wbić jajko z jak najmniejszej wysokości – opcjonalnie można wbić jajko do filiżanki i wtedy je przelać do garnka. Delikatnie zamieszać jajko w garnku aby nie przywarło do dna, gotować je ok 3-4 minut tak by żółtko było półpłynne a białko ścięte. Kromkę chleba żytniego opiec w tosterze. Na talerz wyłożyć sałatkę z rukoli i pomidorami koktajlowymi, obok ułożyć grzankę na którą kładziemy jajko.



jajko w koszulce z grzanką i sałatką



angelika szwinta zdjęcie

Angelika Szwinta
stażysta poradni Mój Dietetyk Gdynia