Przygotowanie:
Masz ochotę na lekkie i jednocześnie pyszne śniadanie? Spróbuj jajka ugotowanego w koszulce z dodatkiem świeżych warzyw. Jajko jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, jego białko jest lekkostrawne a dodatkowo zawiera składniki bioaktywne o właściwościach antybakteryjnych. Samo żółtko posiada komplet witamin ale głównie znajdują się te rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Ale na jaja w niektórych jednostkach chorobowych trzeba uważać, zwłaszcza u osób z podwyższonym cholesterolem, zespołem metabolicznym czy cukrzycą typu 2. Tutaj ich spożycie powinno wynosić 2-4 sztuk tygodniowo. Natomiast zdrowe osoby mogą ich zjeść nawet 7 sztuk tygodniowo. Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia 257 kcal
- Białko 12 g
- Tłuszcze 11 g
- Węglowodany 28 g
Składniki na 1 porcję:
- 1 Jajko
- Kromka chleba żytniego
- Garść rukoli
- 5-6 pomidorów koktajlowych
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka octu
- po szczypcie oregano, bazylii i cząbru
Przygotowanie: W wysokim garnku zagotować wodę. W międzyczasie przygotować sałatkę z rukoli i pomidorów koktajlowych. Sałatę umyć, osuszyć, pomidory przekroić na pół lub ćwiartki. Całość wymieszać z oliwą z oliwek i doprawić ziołami. Do gotującej się wody dodać łyżkę octu, całość zamieszać aby powstał wir i wbić jajko z jak najmniejszej wysokości – opcjonalnie można wbić jajko do filiżanki i wtedy je przelać do garnka. Delikatnie zamieszać jajko w garnku aby nie przywarło do dna, gotować je ok 3-4 minut tak by żółtko było półpłynne a białko ścięte. Kromkę chleba żytniego opiec w tosterze. Na talerz wyłożyć sałatkę z rukoli i pomidorami koktajlowymi, obok ułożyć grzankę na którą kładziemy jajko.
Angelika Szwinta
stażysta poradni Mój Dietetyk Gdynia