Jajka po turecki

Tanie, ale wyszukane śniadanie z produktów, które raczej masz w swojej kuchni. Gdy znudziła Ci się już jajecznica, jajko sadzone czy na miękko.. przychodzę z kolejną odsłoną wszechstronnych jajek, czyli jajka po turecku! Sycące i kremowe jajko w koszulce na sosie czosnkowym z lekko ostrym masłem. Sam spróbuj!

Jajka po turecki

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 442 kcal
  • Białko: 21g
  • Tłuszcze: 30g
  • Węglowodany: 26g

Składniki na 1 porcję:

  • Jaja kurze całe (120g - 2 sztuki)
  • Jogurt naturalny (70g - ½ opakowania)
  • Zioła prowansalskie (3g - 1 łyżeczka)
  • Czosnek (5g - 1 ząbek)
  • Sok z cytryny (3g - 1 łyżeczka)
  • Masło (20g - 2 łyżeczki)
  • Płatki chili (2g - ½ łyżeczki)
  • Ocet jabłkowy (6g - 1 łyżka)
  • Natka pietruszki (5g - łyżeczka)
  • Chleb żytni pełnoziarnisty (35g - 1 kromka)

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać zioła prowansalskie. Masło rozpuścić w garnku. Dodać do niego płatki chili i wymieszać. Do garnka z gotującą się wodą dodać łyżkę octu. W wodzie zrobić wir, do którego wbić jajko. Gotować ok. 3 minuty. Na talerz nałożyć sos czosnkowo-ziołowy i jajka w koszulce. Całość polać pikantnym masłem i posypać natką pietruszki. Zjeść z podpieczonym pieczywem.