Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 442 kcal
- Białko: 21g
- Tłuszcze: 30g
- Węglowodany: 26g
Składniki na 1 porcję:
- Jaja kurze całe (120g - 2 sztuki)
- Jogurt naturalny (70g - ½ opakowania)
- Zioła prowansalskie (3g - 1 łyżeczka)
- Czosnek (5g - 1 ząbek)
- Sok z cytryny (3g - 1 łyżeczka)
- Masło (20g - 2 łyżeczki)
- Płatki chili (2g - ½ łyżeczki)
- Ocet jabłkowy (6g - 1 łyżka)
- Natka pietruszki (5g - łyżeczka)
- Chleb żytni pełnoziarnisty (35g - 1 kromka)
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać zioła prowansalskie. Masło rozpuścić w garnku. Dodać do niego płatki chili i wymieszać. Do garnka z gotującą się wodą dodać łyżkę octu. W wodzie zrobić wir, do którego wbić jajko. Gotować ok. 3 minuty. Na talerz nałożyć sos czosnkowo-ziołowy i jajka w koszulce. Całość polać pikantnym masłem i posypać natką pietruszki. Zjeść z podpieczonym pieczywem.