Przygotowanie:
Przygotowaliśmy dla Was przepis na bajeczne, kokosowe ciasto z kaszy jaglanej, które w smaku przypomina lubiane przez wszystkich batoniki! Wypróbujcie zdrowszą wersję i dajcie znać czy pokochaliście ten smak tak jak my!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia 218 kcal
- Białko 3 g
- Tłuszcze 16 g
- Węglowodany 20 g
Składniki na 15 porcji (blaszka):
Masa:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (180 g)
- 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
- 1 szklanka mleka kokosowego – 17% tłuszczu, płynne (230 g)
- 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g)
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (można pominąć)
- 9 płaskich łyżek ksylitolu (90 g)
Polewa:
- 1 gorzka czekolada (100 g)
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (12 g)
Przygotowanie: Kaszę jaglaną uprażyć w suchym garnku, aż zrobi się jaśniejsza i będzie pachniała przyjemnie orzechowo. Wtedy zalać ją ostrożnie wodą i kilkukrotnie przepłukać. To pozwoli pozbyć się goryczki, zdecydowanie niepożądanej w naszym cieście. Tak przygotowaną kaszę zalać 2 szklankami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, dodać pozostałe składniki i chwilę gotować, mieszając, aby masa się nie przypaliła. Zdjąć garnek z ognia i zostawić pod przykryciem do przestygnięcia. Masę zmiksować przy użyciu blendera (niezbyt dokładnie) i przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wygładzić powierzchnię i zostawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto się schłodzi i stężeje, przygotować polewę. Tabliczkę czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej (lub ekspresowo w mikrofali) z dodatkiem oleju kokosowego. Gotową polewą równomiernie oblać ciasto i zostawić do schłodzenia w lodówce.
Smacznego!
Dagmara Banach
stażysta