Jabłkowo – bananowy placek na miodzie

Jabłkowo - bananowy placek na miodzie

Przygotowanie:

Ciasta pełne owoców to najprostszy sposób redukcji kalorii, a do tego są wilgotne i pyszne!
Cukier zawarty w owocach w towarzystwie małego dodatku miodu w zupełności wystarcza, aby ciasto było słodkie.

Przepis na ciasto składające się z około 10 porcji, jedna dostarcza 158 kalorii, 4,5 g białka, 3,7 g tłuszczu, 27 g węglowodanów.

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 70 ml mleka
  • 30 g śmietany
  • 70 g miodu
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g płatków migdałowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Jabłka oraz banana obieramy ze skórki i kroimy na dość spore kawałki (banana na 0,5 cm plastry).

Rozdrobnione owoce wkładamy do miski, następnie przesiewamy do niej mąkę.

Oddzielamy żółtko od białka, żółtko również wrzucamy do naczynia, a z białka ubijamy pianę.

Jabłkowo - bananowy placek na miodzie

W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim miód – odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia po czym wlewamy do miski.

Następnie dodajemy resztę składników, pozostawiając połowę płatków migdałowych do ozdoby.

Na samym końcu wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z całością.

Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm).

Piec w 180’C około 40 minut – po około 20 minutach wysunąć ciasto z piekarnika, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi**, następnie kontynuować pieczenie.
(** Ciasto piecze się stosunkowo długo, jeżeli od razu posypiemy je płatkami migdałowymi, to całkowicie się spieką)

Jabłkowo - bananowy placek na miodzie

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com