Przygotowanie:
Ciasta pełne owoców to najprostszy sposób redukcji kalorii, a do tego są wilgotne i pyszne!
Cukier zawarty w owocach w towarzystwie małego dodatku miodu w zupełności wystarcza, aby ciasto było słodkie.
Przepis na ciasto składające się z około 10 porcji, jedna dostarcza 158 kalorii, 4,5 g białka, 3,7 g tłuszczu, 27 g węglowodanów.
- 200 g mąki pszennej
- 30 g otrębów pszennych
- 1 jajko
- 70 ml mleka
- 30 g śmietany
- 70 g miodu
- 2 jabłka
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g płatków migdałowych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- kilka kropel aromatu waniliowego
Jabłka oraz banana obieramy ze skórki i kroimy na dość spore kawałki (banana na 0,5 cm plastry).
Rozdrobnione owoce wkładamy do miski, następnie przesiewamy do niej mąkę.
Oddzielamy żółtko od białka, żółtko również wrzucamy do naczynia, a z białka ubijamy pianę.
W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim miód – odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia po czym wlewamy do miski.
Następnie dodajemy resztę składników, pozostawiając połowę płatków migdałowych do ozdoby.
Na samym końcu wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z całością.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm).
Piec w 180’C około 40 minut – po około 20 minutach wysunąć ciasto z piekarnika, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi**, następnie kontynuować pieczenie.
(** Ciasto piecze się stosunkowo długo, jeżeli od razu posypiemy je płatkami migdałowymi, to całkowicie się spieką)
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com