Gęsta zupa pomidorowo-paprykowa z wędzonym tofu

Gęsta zupa pomidorowo-paprykowa z tofu wędzonym

Przygotowanie:

Jeśli jesienna aura sprawia że nie masz ochoty na sałatki z surowych warzyw na lunch zabierz do pracy zupę. Gęsta i ciepła zupa na pewno sprawi że poczujesz się pełen energii.

Przepis na 1 porcje, 324kcal

  • Gęsta zupa pomidorowo-paprykowa z wędzonym tofu
  • 200 g Pomidory z puszki
  • 250 g Sok pomidorowy
  • 100 g Papryka czerwona
  • 10 g Oliwa z oliwek (2 łyżeczki)
  • 80 g Tofu sojowe wędzone
  • 30 g Cebula
  • ½ kostki ekologicznej bulionu warzywnego, listek laurowy, ziele angielskie, słodka papryka

W rondlu na połowie oliwy zeszklić lekko cebulkę, dodać pokrojoną drobno paprykę, chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Dodać sok pomidorowy, kostkę bulionową, przyprawy i gotować około 15 minut, doprawić zupę solą i pieprzem. Tofu pokroić w kostkę, podsmażyć na połowie oliwy i dodać do zupy na talerzu. Podawać z pieczywem.

Zupa pomidorowo-paprykowa z tofu