Przygotowanie:
Zainspirowana pomysłami swojej Pacjentki pani Joli, która często coraz wyżej stawia mi poprzeczkę 🙂 postanowiłam przygotować drobiowe galaretki w innej formie. Jestem pewna, że te lekkie, drobiowe galaretki z kurczaka w kształcie jajek zasmakują wszystkim domownikom i wspaniale ozdobią świąteczny stół.
Wartość odżywcza jednej porcji (jednego jajka):
- Energia 73 kcal
- Białko 7,7 g
- Tłuszcze 2,8 g
- Węglowodany 5,5 g
- Błonnik 1,5 g
Składniki na 9 jajek:
- 120 g Skrzydełka z kurczaka
- 150 g Udko z kurczaka bez skóry
- 100 g Marchew
- 100 g Groszek zielony mrożony
- 100 g Kukurydza konserwowa
- 300 ml Wywar z włoszczyzny (lub bulion warzywny ekologiczny z kostki)
- Żelatyna (2 łyżki)
Przygotowanie: Z jajek zrobić wydmuszki, zacząć od szerszej części jajka, dziurka może być większa, aby później łatwo wlać wywar z mięsem i warzywami. Wydmuszki wyparzyć i wysuszyć. Mięso umyć i ugotować do miękkości z wywarze warzywnym (jeśli przygotowujesz wywar samodzielnie użyj do przygotowania dużą ilość włoszczyzny, aby galaretki były aromatyczne), pod koniec gotowania dodać marchew i groszek. Gotować jeszcze chwilę do miękkości warzyw, przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjść i pokroić na drobne cząstki, marchew pokroić w drobną kostkę. Wywar przecedzić, aby był klarowny. Dodać kukurydzę, groszek i pokrojoną marchew. Dodać żelatynę odpowiednio do ilości wywaru (u mnie po gotowaniu zostało 300 ml) – jeśli wygotowało się więcej wody uzupełnić do 300 ml. Gotowy wywar z mięsem i warzywami nalać do wydmuszek i włożyć do lodówki, przed podaniem usunąć skorupkę.