Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 217 kcal
- Białko: 10,3 g
- Tłuszcze: 12,8 g
- Węglowodany: 17,7 g
Składniki na 8 porcji:
- 350 g ser sernikowy
- 300 g serek Bieluch lekki (2 op.)
- 50 g ksylitol
- 240 g jaja kurze całe (4 szt.)
- 40 g budyń śmietankowy (bez cukru 1 szt.)
- 340 ml sok pomarańczowy świeży (z 4 pomarańczy)
Przygotowanie:
Ser sernikowy i serek twarogowy wymieszać dokładnie z ksylitolem, dodać budyń, wymieszać. W osobnej misce dokładnie roztrzepać jajka (nie trzeba miksować, aby nie napowietrzyć jajek – nie robi się tego w sernikach). Jaja dodać do masy serowej, następnie dodać wyciśnięty sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać, można dodać tartą skórkę z pomarańczy. Uwaga! Masa jest dosyć rzadka, więc tortownicę wyłożyć papierem razem ze ściankami (u mnie 20 cm średnicy), piec w piekarniku nagrzanym do 140 st. C przez ok. 70-80 minut. Następnie ostudzić i wstawić do lodówki.