Fit sernik pomarańczowy

Autor: Justyna Walerowska-Madej

Odchudzona wersja sernika z pomarańczami – idealna na świąteczny stół i nie tylko!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    217 kcal

  • Białko:

    10,3 g

  • Tłuszcze:

    12,8 g

  • Węglowodany:

    17,7 g

 

Składniki na 8 porcji:

  • 350 g ser sernikowy
  • 300 g serek Bieluch lekki (2 op.)
  • 50 g ksylitol
  • 240 g jaja kurze całe (4 szt.)
  • 40 g budyń śmietankowy (bez cukru 1 szt.)
  • 340 ml sok pomarańczowy świeży (z 4 pomarańczy)

 

Przygotowanie:

Ser sernikowy i serek twarogowy wymieszać dokładnie z ksylitolem, dodać budyń, wymieszać. W osobnej misce dokładnie roztrzepać jajka (nie trzeba miksować, aby nie napowietrzyć jajek – nie robi się tego w sernikach). Jaja dodać do masy serowej, następnie dodać wyciśnięty sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszać, można dodać tartą skórkę z pomarańczy. Uwaga! Masa jest dosyć rzadka, więc tortownicę wyłożyć papierem razem ze ściankami (u mnie 20 cm średnicy), piec w piekarniku nagrzanym do 140 st. C przez ok. 70-80 minut. Następnie ostudzić i wstawić do lodówki.

 

Powrót Powrót