Eksplozja smaków czyli makaron z pastą z grillowanych bakłażanów z kalmarami

Makaron z kalmarami

Przygotowanie:

Celebrować miłość – temu służy święto nazywane Walentynkami obchodzone dnia 14 lutego każdego roku. Zakochani obdarowują się prezentami, wysyłają kartki pełne miłosnych wyznań, a przede wszystkim spotykają się, aby przy romantycznej kolacji przy świecach móc rozbudzić wzajemną fascynację. By romantyczne chwile nie spowodowały że spożyjemy nadmiar kalorii, najlepiej przygotować kolację samemu. Zachęcamy do wypróbowania naszej magicznej i pobudzającej receptury w przepisach na walentynkową kolację dla dwojga, smacznego

Przepis na 1 porcję: 400 kcal

  • 40 g Makaron (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 150 g Bakłażan
  • 80 g Marchew
  • 50 g Cebula
  • 100 g Kalmary, krążki
  • 15 g Kapary marynowane
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 100 g Serek twarożkowy chudy (np. Serek Turek Figura)
  • Czosnek, lubczyk, kozieradka, szafran, sól, pieprz, pietruszka

Makaron ugotować. Pokrojonego w plastry lub połówki bakłażana upiec na grillu lub w piekarniku. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojoną marchewkę i dusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, odrobiną kozieradki oraz szafranem. Warzywa łącznie z grillowanym bakłażanem zmielić razem ze skórką. Pastę wymieszać z pokrojoną pietruszką oraz serkiem. Kalmary przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na oliwie. Na makaronie ułożyć kalmary, a na nich pastę przyozdobioną kaparami.

Małgorzata Panek