Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 546 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 68 g
- Mąka pszenna (40g - 2 łyżki)
- Mleko 2% (70g - ⅓ szklanki)
- Jaja kurze całe (60g - 1 sztuka)
- Olej rzepakowy (5g - 1 łyżeczka)
- Skyr (75g - ½ opakowania)
- Śliwka (150g - 3 sztuki)
- Nerkowiec (15g - 1 łyżka)
- Cukier (5g - 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Małe naczynie żaroodporne nagrzać wraz z piekarnikiem do temperatury 190 stopni. W międzyczasie wymieszać mleko, jajka, mąkę, szczyptę soli i cukru. Rozgrzane naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wlać masę naleśnikową. Naleśnik pieczemy ok. 15-20 minut minut. W międzyczasie śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Śliwki karmelizować na rozgrzanej patelni aż będą lekko zarumienione. Na upieczonego naleśnika wyłożyć skyr, karmelizowane śliwki i posiekane orzechy nerkowca.