
Dutch baby w Polsce jest znany jako pieczony naleśnik. Głównymi składnikami Dutch baby są jajka, mąka, mleko oraz odrobinę cukru i soli. To proste i ekonomiczne składniki, które po połączeniu i upieczeniu w gorącym piekarniku tworzą prawdziwą magię. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tego dania jest jego puszysty i chrupiący brzeg oraz miękki, biszkoptowy środek. Można go podawać na wiele różnych sposobów, zarówno jako zdrowe danie śniadaniowe, podawane z jogurtem i owocami oraz jako deser, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.Ten pieczony naleśnik jest tani, prosty w przygotowaniu, szybki i smakuje jak ciasto! a kto by nie chciał zjeść na śniadanie ciasta?
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
546 kcal
- Białko:
25 g
- Tłuszcze:
20 g
- Węglowodany:
68 g
- Mąka pszenna (40g - 2 łyżki)
- Mleko 2% (70g - ⅓ szklanki)
- Jaja kurze całe (60g - 1 sztuka)
- Olej rzepakowy (5g - 1 łyżeczka)
- Skyr (75g - ½ opakowania)
- Śliwka (150g - 3 sztuki)
- Nerkowiec (15g - 1 łyżka)
- Cukier (5g - 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Małe naczynie żaroodporne nagrzać wraz z piekarnikiem do temperatury 190 stopni. W międzyczasie wymieszać mleko, jajka, mąkę, szczyptę soli i cukru. Rozgrzane naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wlać masę naleśnikową. Naleśnik pieczemy ok. 15-20 minut minut. W międzyczasie śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Śliwki karmelizować na rozgrzanej patelni aż będą lekko zarumienione. Na upieczonego naleśnika wyłożyć skyr, karmelizowane śliwki i posiekane orzechy nerkowca.