Dietetyczne risotto z mozzarellą

Dietetyczne risotto z mozzarellą

Przygotowanie:

Danie szybkie, proste i jednocześnie zdrowe – dziś proponuję właśnie taki obiad. Aromatyczne risotto ze świeżym tymiankiem i mozzarellą.

Wartość odżywcza w 2 porcjach lunchowych:

  • Energia 580 kcal
  • Białko 16 %
  • Tłuszcze 31%
  • Węglowodany 53 %

Składniki na 2 porcje lunchowe:

  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g pomidorów suszonych
  • 100 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 50 g ryżu brązowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 400 g ulubionej mrożonki warzywnej (u mnie fasolka szparagowa z brokułami i kalafiorem)
  • 60 g mozzarelli
  • 5g oleju rzepakowego

Przygotowanie: Podsmażyć na oleju cebulę, pomidory suszone i czosnek wraz ze startą marchewką i pietruszką, dodać ryż i zalać wodą lub bulionem. Po około 5 minutach dodać ulubioną mrożonkę warzywną, dolać odpowiednią ilość wody i gotować pod przykryciem aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym, kurkumą, świeżym tymiankiem. Na końcu zetrzeć mozzarellę, zostawić pod przykryciem na 3 minuty do rozpuszczenia sera.

Risotto z tymiankiem

Dietetyk_Aleksandra Jędrych

Aleksandra Jędrych
dietetyk