Przygotowanie:
Danie szybkie, proste i jednocześnie zdrowe – dziś proponuję właśnie taki obiad. Aromatyczne risotto ze świeżym tymiankiem i mozzarellą.
Wartość odżywcza w 2 porcjach lunchowych:
- Energia 580 kcal
- Białko 16 %
- Tłuszcze 31%
- Węglowodany 53 %
Składniki na 2 porcje lunchowe:
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g pomidorów suszonych
- 100 g marchewki
- 50 g pietruszki
- 50 g ryżu brązowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 400 g ulubionej mrożonki warzywnej (u mnie fasolka szparagowa z brokułami i kalafiorem)
- 60 g mozzarelli
- 5g oleju rzepakowego
Przygotowanie: Podsmażyć na oleju cebulę, pomidory suszone i czosnek wraz ze startą marchewką i pietruszką, dodać ryż i zalać wodą lub bulionem. Po około 5 minutach dodać ulubioną mrożonkę warzywną, dolać odpowiednią ilość wody i gotować pod przykryciem aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym, kurkumą, świeżym tymiankiem. Na końcu zetrzeć mozzarellę, zostawić pod przykryciem na 3 minuty do rozpuszczenia sera.
Aleksandra Jędrych
dietetyk