Czekoladowy omlet

Idealna propozycja na białkowe i bardzo sycące śniadanie. Super sprawdzi się przed pracą lub szkołą, gdyż daje uczucie sytości na długo!

dietetyka

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 641 kcal
  • Białko: 37,7 g
  • Tłuszcze: 33,9 g
  • Węglowodany: 47,1 g

Składniki na 1 porcję:

  • Jaja kurze całe (60g - 1 sztuki)
  • Ser twarogowy chudy (100 g - ½ sztuki)
  • Płatki owsiane (20g - 2 łyżki)
  • Napój migdałowy (50g - ½ szklanki)
  • Kakao (5 g - 1 łyżeczka)
  • Owoce leśne mrożone (100g - 1 szklanka)
  • Masło orzechowe (20 g - 2 łyżeczki)
  • Miód pszczeli (10 g - 2 łyżeczki)
  • Borówki (50 g - 1 garść)
  • Wiórki kokosowe (5 g - 1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek (10 g - 1 łyżka)

Przygotowanie:

Do blendera dodajemy jajko, płatki owsiane, 50 g twarogu, 80 g napoju migdałowego, kakao, 5 g miodu oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie masę przelewamy na rozgrzaną oliwę i smażymy omlet z dwóch stron. W między czasie pozostałą część twarogu łączmy z 10 g napoju migdałowego oraz 5 gramami miodu. Kiedy omlet będzie gotowy, połowę smarujemy przygotowanym twarogiem, na drugą stronę wykładamy wcześniej rozmrożone owoce. Całość składamy na pół, układamy borówki, polewamy masłem orzechowym i na koniec posypujemy omlet wiórkami kokosowymi.