Wartość odżywcza:
- Energia: 750 kcal
- Białko: 22,77 g
- Tłuszcze: 18,61 g
- Węglowodany: 120,62 g
Składniki:
- ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (100 g)
- 3 suszone daktyle (15 g)
- ¾ szklanki wody
- ½ szklanki napoju roślinnego – w tym wydaniu napój sojowy (125ml)
- 2 łyżki kakao naturalnego (20 g)
- 1 banan (120 g)
- Łyżka orzechów włoskich (15 g)
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę dwukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z wodą. Posiekać drobno daktyle, dodać do kaszy, posolić. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Kiedy kasza wpije całą wodę, dodać napój roślinny i kakao, dokładnie wymieszać. Gotować przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła.
Gotową kaszę przełożyć do miski, dodać pokrojonego w plasterki banana oraz orzechy włoskie.
Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.