Czekoladowa gryczanka

Autor: Agnieszka Pompecka

Smakuje jak pyszny deser, a składa się z samych wartościowych składników!
Idealny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie, w której kasza gryczana występuje w zupełnie innej odsłonie! Czekoladowa gryczanka z nutą orzecha to świetna alternatywa dla codziennych owsianek.
Warto wiedzieć, że kasza gryczana uznawana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Jest ona źródłem wielu cennych składników mineralnych takich jak magnez czy żelazo oraz większości witamin z grupy B. Jest również bogata w niezbędne kwasy omega 6 i 3, a także błonnik (około 10g/100g). Dodatkowym atutem jest fakt, że kasza gryczana jest bezglutenowa, a więc może być istotnym produktem dla osób chorych na celiakię.
Wszystko to, przemawia za tym, że warto wprowadzić ten produkt na stałe do naszego jadłospisu!

 

Wartość odżywcza:

  • Energia:

    750 kcal

  • Białko:

    22,77 g

  • Tłuszcze:

    18,61 g

  • Węglowodany:

    120,62 g

 

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (100 g)
  • 3 suszone daktyle (15 g)
  • ¾ szklanki wody
  • ½ szklanki napoju roślinnego – w tym wydaniu napój sojowy (125ml)
  • 2 łyżki kakao naturalnego (20 g)
  • 1 banan (120 g)
  • Łyżka orzechów włoskich (15 g)
  • Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Kaszę dwukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z wodą. Posiekać drobno daktyle, dodać do kaszy, posolić. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Kiedy kasza wpije całą wodę, dodać napój roślinny i kakao, dokładnie wymieszać. Gotować przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła.

Gotową kaszę przełożyć do miski, dodać pokrojonego w plasterki banana oraz orzechy włoskie.

Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót