Ciasto kruche ze śliwką

Pełnoziarniste gofry z cukinią, marchwią i papryką z dodatkiem awokado i jajkiem sadzonym

Wartość odżywcza 1 sztuce:

  • Energia: 383,1 kcal
  • Białko: 7,0 g
  • Tłuszcze: 21,5 g
  • Błonnik 2,6 g
  • Węglowodany: 43,4 g

Składniki na około 10 kawałków:

  • 275 g Mąka orkiszowa
  • 75 g Mąka ziemniaczana
  • 20 g Płatki owsiane górskie
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 200 g Masło
  • 30 g Daktyle, suszone
  • 30 g Morele, suszone
  • 450 g Śliwki, mrożone
  • 15 g Wiórki kokosowe
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa (tutaj są 2 opcje od podstaw i na skróty)
  • Od podstaw: 400 ml mleko 2% tłuszczu
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • łyżka miodu (lub ksylitol)
  • wanilia

Przygotowanie:

Daktyle i morele zalać wrzątkiem i przykryć, po kilku minutach odlać nadmiar wody i zblendować. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem, płatkami, masłem i jajkiem. Dodać zblendowane owoce. 2/3 powstałego ciasta wyłożyć na blaszce (najlepiej sylikonowej), nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec ok 15 min. do zarumienienia. Do pozostałej części ciasta dodać wiórki, tak, aby ciasto było bardziej kruche. Następnie na podpieczone ciasto wyłożyć budyń i rozmrożone śliwki, przykryć ciastem wymieszanym z wiórkami, krusząc na małe części. Piec kolejne 30 min. aż kruszonka będzie rumiana.

Przygotowanie masy od podstaw:

Mleko zagotować, żółtka ubić z miodem/ ksylitolem, następnie dodać obie mąki i delikatnie połączyć, dodać stopniowo połowę mleka miksując bardzo delikatnie, przelać do pozostałego mleka i szybko wymieszać.

Przygotowanie masy na skróty:

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Uprzedzam moja wersja jest mało słodka, możecie dodać więcej wybranego słodzidła. Uwaga! Budyń powinien być dosyć gęsty stąd mniejsza niż na opakowaniu ilość mleka.