Wartość odżywcza dla 1 porcji (ok. 20g):
- Energia: 50 kcal
- Białko: 1,8 g
- Tłuszcze: 2,5 g
- Węglowodany: 5 g
- Błonnik: 0,8 g
Składniki na ok. 20 porcji:
- Ciecierzyca z puszki – 400g
- Masło orzechowe – 120g
- Jajko – 60g (1 szt.)
- Mąka orkiszowa – 50g
- Miód pszczeli – 90g
- Czekolada gorzka 80% kakao – 40g
- Ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- Proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
- Soda oczyszczona (1/4 łyżeczki)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (funkcja góra – dół). Ciecierzycę dokładnie wypłukać na sitku, aż przestanie się pienić, następnie zblendować na gładką masę. Masę z ciecierzycy przełożyć do miski, dodać resztę składników (z wyjątkiem czekolady) i wymieszać do uzyskania gładkiej, lepkiej konsystencji. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, a następnie dodać do masy i wymieszać całość. Na papierze do pieczenia wykładać łyżką masę ciasteczkową. Za pomocą widelca ugniatać ciasto na blaszce. Ciasteczka piec ok. 15 minut.
Uwaga! Najlepiej smakują dokładnie ostudzone.