Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Ciasteczka z ciecierzycy stanowią doskonałą alternatywę dla zaspokojenia ochoty na słodki deser, a w dodatku są bogatsze w białko. Wychodzą miękkie w środku, przyjemnie słodkie i z lekko orzechową nutą. Młodsi domownicy z pewnością będą zadowoleni z tej zdrowszej wersji tradycyjnych ciasteczek z czekoladą.

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Wartość odżywcza dla 1 porcji (ok. 20g):

  • Energia: 50 kcal
  • Białko: 1,8 g
  • Tłuszcze: 2,5 g
  • Węglowodany: 5 g
  • Błonnik: 0,8 g

Składniki na ok. 20 porcji:

  • Ciecierzyca z puszki – 400g
  • Masło orzechowe – 120g
  • Jajko – 60g (1 szt.)
  • Mąka orkiszowa – 50g
  • Miód pszczeli – 90g
  • Czekolada gorzka 80% kakao – 40g
  • Ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • Proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
  • Soda oczyszczona (1/4 łyżeczki)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (funkcja góra – dół). Ciecierzycę dokładnie wypłukać na sitku, aż przestanie się pienić, następnie zblendować na gładką masę. Masę z ciecierzycy przełożyć do miski, dodać resztę składników (z wyjątkiem czekolady) i wymieszać do uzyskania gładkiej, lepkiej konsystencji. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, a następnie dodać do masy i wymieszać całość. Na papierze do pieczenia wykładać łyżką masę ciasteczkową. Za pomocą widelca ugniatać ciasto na blaszce. Ciasteczka piec ok. 15 minut. 

Uwaga! Najlepiej smakują dokładnie ostudzone.