Burrata z pomidorkami i bazylią

Jedna z moich ulubionych propozycji na szybki podwieczorek lub przystawkę. Polecam wszystkim, szczególnie tym, którzy kochają delikatne smaki jak również połączenie pomidorów z bazylią!

Porady dietetyczne

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 553 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcze: 31 g
  • Węglowodany: 53 g

Składniki na 2 porcję:

  • Burrata 1 opakowanie
  • Pomidory 2 szt. 350 g
  • Oliwa z oliwek 1,5 łyżki
  • Listki bazylii
  • Półbagietka pełnoziarnista 140g
  • Nasiona słonecznika 1 łyżka 10g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w kosteczkę, czosnek obierz, pokrój. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp
nasionami słonecznika, polej oliwą z oliwek dopraw ulubionymi przyprawami,wymieszaj włóż do
nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania miękkości produktów. Półbagietkę pokój na kromeczki
możesz skropić je delikatnie oliwą i podgrzać na patelni w celu uzyskania a’la grzanek. Burratę rozduś
na talerzu połóż na nią upieczone pomidorki, posyp listkami bazylii.