
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 553 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcze: 31 g
- Węglowodany: 53 g
Składniki na 2 porcję:
- Burrata 1 opakowanie
- Pomidory 2 szt. 350 g
- Oliwa z oliwek 1,5 łyżki
- Listki bazylii
- Półbagietka pełnoziarnista 140g
- Nasiona słonecznika 1 łyżka 10g
- Czosnek 4 ząbki
- Ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Połowę czosnku rozgniatamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sól i trochę pieprzu. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem octu jabłkowego, wbijamy jajka i gotujemy przez 2-3 minuty. Masło rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną papryczkę chilli. Do miseczki nakładamy przygotowany sos czosnkowy, ugotowane jajka i całość polewamy przygotowanym masłem z chili. Na sam koniec kroimy bułkę, nacieramy ją czosnkiem i skrapiamy całość oliwą. Całość posypać posiekaną pietruszką.