
Jedna z moich ulubionych propozycji na szybki podwieczorek lub przystawkę. Polecam wszystkim, szczególnie tym, którzy kochają delikatne smaki jak również połączenie pomidorów z bazylią!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
553 kcal
- Białko:
18 g
- Tłuszcze:
31 g
- Węglowodany:
53 g
Składniki na 2 porcję:
- Burrata 1 opakowanie
- Pomidory 2 szt. 350 g
- Oliwa z oliwek 1,5 łyżki
- Listki bazylii
- Półbagietka pełnoziarnista 140g
- Nasiona słonecznika 1 łyżka 10g
- Czosnek 4 ząbki
- Ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Połowę czosnku rozgniatamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sól i trochę pieprzu. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem octu jabłkowego, wbijamy jajka i gotujemy przez 2-3 minuty. Masło rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną papryczkę chilli. Do miseczki nakładamy przygotowany sos czosnkowy, ugotowane jajka i całość polewamy przygotowanym masłem z chili. Na sam koniec kroimy bułkę, nacieramy ją czosnkiem i skrapiamy całość oliwą. Całość posypać posiekaną pietruszką.