Burrata z pomidorkami i bazylią

Autor: Katarzyna Potykanowicz

Jedna z moich ulubionych propozycji na szybki podwieczorek lub przystawkę. Polecam wszystkim, szczególnie tym, którzy kochają delikatne smaki jak również połączenie pomidorów z bazylią!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    553 kcal

  • Białko:

    18 g

  • Tłuszcze:

    31 g

  • Węglowodany:

    53 g

 

Składniki na 2 porcję:

  • Burrata 1 opakowanie
  • Pomidory 2 szt. 350 g
  • Oliwa z oliwek 1,5 łyżki
  • Listki bazylii
  • Półbagietka pełnoziarnista 140g
  • Nasiona słonecznika 1 łyżka 10g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Ulubione przyprawy

 

Przygotowanie:

Połowę czosnku rozgniatamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sól i trochę pieprzu. W międzyczasie gotujemy wodę z dodatkiem octu jabłkowego, wbijamy jajka i gotujemy przez 2-3 minuty. Masło rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną papryczkę chilli. Do miseczki nakładamy przygotowany sos czosnkowy, ugotowane jajka i całość polewamy przygotowanym masłem z chili. Na sam koniec kroimy bułkę, nacieramy ją czosnkiem i skrapiamy całość oliwą. Całość posypać posiekaną pietruszką.

 

 

 

Powrót Powrót