
Przygotowanie:
Proponowane risotto należy do moich ulubionych bo jest w nim więcej warzyw niż ryżu. Ryż wspaniale przesiąka aromatem buraczków, tymianku i wina. Polecam jako oryginalny dodatek do świątecznych dań.
Przepis na 6 niedużych porcji, 1 porcja 220kcall
- 600 g Burak
- 200 g Ryż biały
- 50 g Cebula
- 10 g Oliwa (łyżka)
- 1 litr Bulion warzywny z kostki
- 50 g Koncentrat z buraków
- 200 g Wino białe wytrawne
- 20 g Ser, Parmezan
- 4 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz
Przygotować bulion z włoszczyzny lub z kostki ekologicznej. Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać do bulionu razem z koncentratem, solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku i zagotować.
Na oliwie w dużym rondlu zeszklić cebulkę i 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę suszonego tymianku. Dodać ryż i chwilę przesmażyć mieszając. Wlać wino i gotować ok.3 minut żeby je zredukować. Następnie przez ok. 25-30minut dodawać po łyżce bulionu z buraczkami od czasu do czasu mieszając, ryż powinien wchłonąć cały bulion a buraczki powinny być miękkie. Pod koniec dodać starty parmezan.
Risotto można podawać jako samodzielne danie, z dodatkiem sera koziego lub fety lub jako dodatek np. Do dań rybnych.
Przepis pochodzi z blogu kwestiasmaku.com