Przygotowanie:
Ten przepis jest idealny dla osób uwielbiających smak mocno czekoladowy, którzy z chcą zadbać o swoją sylwetkę lub z pewnych względów nie używają mąki. Brownie czekoladowe w pełni zaspokoi chęć sięgnięcia po coś słodkiego. Dodatkowo jest świetną alternatywą dla ciast na spotkania rodzinne bądź przyjacielskie.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia 189 kcal
- Białko 8,23 g
- Tłuszcze 5,3 g
- Węglowodany 17,5 g
Składniki na 6 porcji (cała blacha):
- 250 g Puszka fasoli czerwonej (po odsączeniu)
- 100 g daktyli
- 50 g kakao
- 120 g jajka (2szt)
- olej np. rzepakowy 1 łyżka (do posmarowania blachy)
- owoce sezonowe lub mrożone owoce
Przygotowanie: Odsączamy fasolę czerwoną od płynu. Zalewamy daktyle zagotowaną wodą do zmięknięcia. Żółtko oddzielamy od białka. Białka ubijamy na pianę. Blendujemy: fasolę czerwoną, kakao, daktyle, kakao, żółtko jaj na jednolitą masę (opcjonalnie można dodać wodę w której były daktyle. Do masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy olejem, wylewamy masę i wyrównujemy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyciągamy z piekarnika i czekamy do ostygnięcia. Układamy owoce.
Emilia Fierek
dietetyk