Przygotowanie:
To ciasto nieustannie nas zachwyca! Zdrowsza wersja ciasta o intensywnym czekoladowym smaku, które musicie spróbować!
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia 111 kcal
- Białko 3,5 g
- Tłuszcze 4,4 g
- Węglowodany 12,9 g
- Błonnik 2,2 g
Składniki:
- 240 g fasola czerwona (z puszki 400g)
- 120 g banan (1 sztuka)
- 120 g jaja (2 sztuki)
- 50 g żurawina suszona (4 łyżki)
- 20 g kakao (2 łyżki)
- 10 g olej kokosowy (1 łyżka)
- 5 g proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- 50 g czekolada gorzka
- 10 g cynamon (1 łyżka)
Przygotowanie: Fasolę przepłukać na sicie dużą ilością wody i wrzucić do blendera.
Dodać dwa jajka, banana, kakao, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, proszek do pieczenia, cynamon i łyżkę oleju. Wszystko zmiksować. Do utworzonej masy dodać suszoną żurawinę i wymieszać. Całość przelać do formy wyłożonej sreberkiem i piec w 180 stopniach przez 45 minut.
Natalia Pietrzak
dietetyk