Przygotowanie:
Masz ochotę na pyszny i zdrowy deser? Wypróbuj przepis na waniliowo-czekoladowy przekładaniec w wersji bezglutenowej.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia 369 kcal
- Białko 13,1 g
- Tłuszcze 6,99 g
- Węglowodany 69 g
Składniki na 1 porcję:
- 100 g mrożonych malin
- 50 g płatków jaglanych
- 150 g mleka
- aromat waniliowy/ kilka ziarenek cukru wanilinowego
- łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie: Maliny lekko rozmrozić, zblendować, bądź rozdrobnić. Płatki zalać mlekiem i gotować 2 min do uzyskania konsystencji papki. Dodać aromat waniliowy bądź cukier wanilinowy i miód. Zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Podzielić krem na dwie części do jednej dodać kakao i ułożyć ją starannie na samym dole szklanki, słoiczka, kieliszka. Następnie nałożyć na czekoladową warstwę połowę rozdrobnionych malin, waniliową warstwę i znowu rozdrobnione maliny. Można ustroić listkiem mięty.
Tomiła Karwowska
dietetyk