Znaczenie zdrowego odżywiania – witaminy!

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, czym tak naprawdę są witaminy? Dlaczego nie może zabraknąć ich w diecie? W jaki sposób ich niedobór wpływa na zdrowie?

Poniższy artykuł dostarczy odpowiedzi na te pytania i rozwieje wątpliwości dotyczące witamin.



Witaminy, a co to takiego?



Witaminy to nic innego jak grupa organicznych związków chemicznych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać, dlatego konieczne jest dostarczanie ich z zewnątrz. Wyjątkiem jest witamina D, która jest produkowana za pomocą komórek skórnych przy udziale promieni słonecznych UV. Dlatego tak ważne jest przybywanie na świeżym powietrzu, zwłaszcza w słoneczne dni.

Witaminy nie budują organizmu, ani nie dostarczają mu energii, jednak są niezbędne do zachowania zdrowia, zaś niedobór nawet jednej z nich może być niebezpieczny.



Czy witaminy mają wpływ na zdrowie?



Oczywiście, że tak, zwłaszcza jeśli chodzi o profilaktykę chorób dietozależnych. Niestety w dzisiejszych czasach nie przywiązuje się wagi do zdrowego odżywiania, w tym do spożywania odpowiednich ilości witamin. Ciągły pośpiech, stres, brak czasu na odpoczynek i przygotowanie pełnowartościowych posiłków, jedzenie w „biegu” mają bardzo negatywne konsekwencje. Brak wiedzy na temat niedoborów witamin powoduje poważne choroby, jak choćby osteoporoza, miażdżyca czy cukrzyca typu 2, a także nie jest bez znaczenia dla rozwoju procesów nowotworowych.

Kuchnia polska od wieków znana jest z ciężkich, tłustych potraw z dużą ilością mięsa oraz jego przetworów. Warzywa i owoce są spożywane w małych ilościach, często podawane w formie gotowanej, tracąc tym samym część witamin. Pieczywo zjadane jest najcześciej w postaci bułek lub chlebów pszennych, które zawierają znacznie mniej witamin, składników mineralnych oraz błonnika niż pieczywo z mąki żytniej lub razowej. Dodatkowo coraz powszechniejsza staje się nietolerancja laktozy, w związku z czym spada spożycie mleka i produktów mlecznych, które zawierają wapń chroniący przed osteoporozą.



Jak zapobiec niedoborom witaminowym?



Po pierwsze, trzeba być świadomym, że w każdej minucie w organizmie umiera około dwóch milionów komórek i tyle samo nowych powinno powstać, aby została zachowana równowaga, a organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Aby nie doprowadzić do stanów chorobowych, konieczne jest dostarczanie wszystkich potrzebnych składników odżywczych, w tym właśnie witamin.

Po drugie, przestrzeganie zasad piramidy zdrowego żywienia zapewni dobrze zbilansowaną, pełnowartościową dietę, bogatą we wszystkie niezbędne składniki mineralne oraz witaminy. Wprowadzenie do menu ryb, warzyw i owoców oraz produktów zbożowych uchroni przed chorobami dietozależnymi, które są największym problemem współczesnej medycyny i stanowią przyczynę największego odsetka śmiertelności w Polsce.

Po trzecie, codzienna aktywność fizyczna, zaprzestanie palenia i spożywania dużych ilości alkoholu, zapewnią zdrowie oraz dobre samopoczucie przez długe lata.



Należy pamiętać, że świat idzie naprzód, a wraz z nim zmienia się żywność oraz sposób odżywiania. Dzisiaj jest ogromny wybór produktów spożywczych oraz sklepów ze zdrową żywnością. A to, co wkładamy do koszyków zależy tylko od nas.



„Niech żywność będzie twoimi lekarstwem, a lekarstwo twoją żywnością”

[Hipokrates]

Barbara Paluch
Dietetyk