Orkisz – kulinarny cud odkrywany na nowo!

Korzystne właściwości orkiszu

Orkisz jako dawna odmiana pszenicy, wyparła nowoczesne odmiany pszenicy zwyczajnej. Wg badaczy orkisz i jego przetwory mają korzystniejszewłaściwości odżywcze niż pszenica zwyczajna. Białko orkiszu charakteryzuje się wyższym stopniem strawności (80%) oraz wyższą jakością biologiczną. Orkisz jest wartościowym zbożem z uwagi na wysoką koncentrację składników pokarmowych. Charakteryzuje się też wyższą zawartością tłuszczu na tle innych gatunków pszenicy. Szczególnie ważne są dla naszego serca, przyjazne nienasycone kwasy tłuszczowe. W tłuszczu orkiszu występuje więcej fitosteroli. Dzięki nim orkisz obniża nasz poziomcholesterolu we krwi.

Czy dieta bogata w orkisz regeneruje nasz organizm?

Nasiona tego zboża zawierają też więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, E, D, w porównaniu do pszenicy zwyczajnej. Ponadto aktywność witaminy E pochodzącej z orkiszu jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej. Naukowcy odkryli, że najwartościowsze składniki znajdują się bowiem w ziarnie wewnętrznym. Wykryto w nim obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej. Jest ona naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Według badaczy systematyczne stosowanie diety orkiszowej wzmacnia i regeneruje wszystkie narządy i układy w naszym organizmie.

Ciekawe propozycje kulinarne z orkiszem w roli głównej

Produkty orkiszowe poprawiają naszą motorykę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika. Włącznie do naszego menu tego słodkawo-orzechowego ziarna jest korzystne z uwagi na dobre źródło witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku. Zachęcam do wypieku orkiszowych ciasteczek z owocami goji i orzechami nerkowca. Z całą pewnością poprawią one humor małym i dużym smakoszom w jesienne dni. 

Mgr inż. Monika Turniak, Dietetyk