Przygotowanie:
Owoce goji – bardzo dobre źródło witaminy C idealny dodatek do zdrowych, beztłuszczowych ciasteczek.
Tego typu “ciastka śniadaniowe” robimy zazwyczaj z płatków owsianych, ale z powodzeniem można wykorzystać inne zboża i użyć np. płatków orkiszowych lub żytnich.
Przepis na 13 dużych ciastek, 1 ciastko dostarcza 129 kalorii, 5g białka, 20 g węglowodanów i 3 g tłuszczu
- 150 g płatków orkiszowych
- 60 g mąki żytniej
- 30 g drobnych otrębów pszennych
- 40 g rodzynek
- 40 g posiekanych orzechów nerkowca
- 60 g suszonych owoców goji
- 20g suszonych jagód
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 g miodu lub melasy
- 1 łyżeczka wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dużego naczynia wsypujemy płatki orkiszowe, mąkę oraz otręby.
Dodajemy bakalie i resztę suchych składników, całość mieszamy.
W następnej kolejności wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt, miód lub melasę i dokładnie łączymy wszystko w niezbyt jednolitą masę.
Ciastka możemy formować w dłoniach lub na desce/stolnicy – w tym celu należy “rozsmarować” cienką warstwę masy i szklanką wycinać kółka, a następnie delikatnie podważać nożem i przenosić na blaszkę z papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com