Zioła, jak i związane z nim ziołolecznictwo, obecne są w życiu ludzi od tysięcy lat. Przez pewien czas miejsce ziół zajmowały medykamenty chemiczne, jednak od kilku lat ponownie obserwuje się powrót ziół do domowych apteczek. Zioła, ogólnie ujmując, to rośliny zielarskie mające wpływ na metabolizm człowieka. O wpływie tym decydują substancje zawarte w ziołach – związki chemiczne powstające w skutek przemian metabolicznych roślin. Rynek oferuje mnóstwo produktów zielarskich, jak jednak wybrać te najbardziej skuteczne? Przejdź do dalszej części artykułu, a dowiesz się jakie zioła wybrać.
Top 5 ziół na poprawę trawienia
Arcydzięgiel
Przyspiesza oraz ułatwia trawienie dzięki zwiększonemu wydzielaniu soku żołądkowego. W znaczny sposób pobudza również wytwarzanie pepsyny i pentagastryny, czyli enzymów trawiennych. Dodatkowo normuje fermentację i usuwa nagromadzone w jelitach gazy.
Bylica piołun
Popularnie nazywana po prostu piołunem lub absyntem. Warto podkreślić, że piołun jest bardzo rozpowszechniony w Polsce, uprawiany jest na plantacjach, jak i dziko porasta wiele terenów. Poprawia on przyswajanie pokarmów za sprawą zwiększenia wydzielania soków trawiennych wątroby, trzustki, jelit i żołądka. Wykazuje właściwości rozkurczające przewód pokarmowy, idealnie sprawdzi się przy problemach gastrycznych.
Kminek
Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, poprawiając tym samym trawienie. Działa rozkurczowo na jelita i przewody żółciowe. Zioło wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit i przewodów żółciowych, regulując dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. Wzmaga też wydzielanie soku żołądkowego, poprawiając wyraźnie trawienie. Oprócz tego kminek działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia. Warto go dodawać do potraw o charakterze wzdymającym, wszelkich dań z udziałem warzyw kapustnych.
Mięta pieprzowa
Napar mięty pieprzowej pobudza czynności wydzielnicze układu pokarmowego. Zwiększając wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci, ułatwia procesy trawienne i wchłanianie pokarmów.
Mniszek lekarski, czyli tak zwany mlecz lub dmuchawiec
Normuje proces trawienia, hamuje zastój żółci w pęcherzyku żółciowym, ułatwia jej przepływ do dwunastnicy, a także wykazuje korzystny wpływ na trzustkę.
Powyżej opisałam dla Ciebie tylko niektóre zioła mające wpływ na trawienie pokarmów. Oprócz tego pamiętaj także o roślinach takich jak: koper włoski, kozieradka, pietruszka zwyczajna, rumianek czy tatarak zwyczajny. Najskuteczniejsze w przypadku problemów trawiennych są napary, przygotowywane zgodnie z zaleceniami, które pozwalają na uwolnienie substancji czynnych z suszu do płynu. Istotnym czynnikiem pozwalającym zauważyć korzystne efekty działania ziół jest regularność i systematyczność.
Aleksandra Świder-studentka Żywienia Człowieka i Oceny Żywności
Patrycja Pawlikowska – dietetyk
A. Skarżyński, Zioła czynią cuda, https://tadeuszczernik.files.wordpress.com/2011/04/ziolaczyniacuda.pdf, 09.05.2016
Naturalne sposoby na poprawę trawienia