Na myśl o jesieni nasza kuchnia kojarzy nam się z określonymi zapachami i kolorami. Nic tak dobrze nie wpływa na nasz nastrój jak pomarańczowy kolor dyni. W czasie Halloween dzieci przygotowują z niej różne lampiony i ustawiają przed domem. Stąd dynia jest głównym bohaterem tego coraz bardziej popularnego u nas, a pochodzącego z Ameryki święta. Warto o niej pamiętać również w naszym jesiennym menu.
Wartość odżywcza dyni
Dynia pochodzi z rodziny dyniowatych, podobnie jak cukinia, melon czy arbuz. Warto często po nią sięgać, ponieważ ma niewiele kalorii (28kcal na 100g produktu). Zawiera ponadto witaminy A, E, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne tj. fosfor, wapń, żelazo, potas i magnez. Im bardziej pomarańczowy jest kolor miąższu dyni tym jej wartość odżywcza jest wyższa (zawiera więcej karotenu). Dynia jest również bogata w błonnik. Zaleca się ją włączyć do diety osób odchudzających się, chorych na schorzenia nerek, wątroby, sercowo-naczyniowe oraz zaburzenia przemiany materii (jest lekko strawna).
Właściwości lecznicze mają również nasiona, czyli tzw. pestki dyni. Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, hamują odkładanie się złogów cholesterolu w naczyniach, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy.
Pestki dyni są również dobrym źródłem minerałów tj. cynk, żelazo, magnez, potas i fosfor oraz witamin A, E, B1, B2, PP dlatego powinny być elementem naszego jadłospisu. Cynk wpływa korzystnie na odporność organizmu oraz stan skóry, włosów i paznokci. Jedzenie pestek dyni zapobiega rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego, dlatego szczególnie panowie powinni o nich pamiętać. Włączenie nasion dyni do diety daje korzystne efekty również osobom chorym na zapalenie nerek i pęcherza moczowego.
Pestki dyni są bogate w lecytynę, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Nasiona dyni zawierają różne enzymy, pektynę i kwasy organiczne oraz kukurbitacynę działającą przeciwrobaczo. Już wiele wieków temu świeże, nieprzesuszone pestki dyni stosowane były przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego.
Dynia w kuchni
Dynia w mniejszym stopniu niż marchew wchłania azotany z gleby, dlatego świetnie sprawdza się w diecie dziecka. Warto o niej pamiętać przygotowując codzienne posiłki. Potrawy przygotowane z dyni mogą być naprawdę bardzo smaczne. Jeśli nie macie pomysłów poniżej podajemy propozycje ciekawych i zdrowych przepisów z dyni.
mgr Joanna Scheffs- Dietetyk