Zupa z soczewicy z nutą kokosa

Przygotowanie:

Jeśli masz dosyć zupy ogórkowej i pomidorowej, koniecznie wypróbuj pożywną zupę z soczewicy na mleczku kokosowym. Zupa jest szybka w przygotowaniu, a dzięki dużej ilości soczewicy i ziemniaków zaspokoi puste brzuchy domowników. Świetnie sprawdzi się także na imprezę, w której będą uczestniczyć weganie stanowiąc dla nich ciekawą propozycję w Twoim menu.



Wartość odżywcza w 1 sporej/ obiadowej porcji (ok. 6 porcji, w zależności od gęstości):

  • Energia 379 kcal
  • Białko 14,5 g
  • Tłuszcze 17 g
  • Węglowodany 49 g
  • Błonnik 8 g

Składniki:

  • 100 g Seler
  • 100 g Pietruszka, korzeń
  • 200 g Marchew
  • 100 g Cebula
  • 60 g Por
  • 20 g Oliwa z oliwek
  • 350 g Ziemniaki
  • 250 g Soczewica czerwona, nasiona suche
  • 400 g Mleko kokosowe
  • Papryka w proszku (łyżeczka), curry (opcjonalnie)

Przygotowanie: Włoszczyznę pokroić w kostkę i zalać wodą u mnie ok. 2,5 litra. Cebulę i por posiekać i podsmażyć na oliwie, gdy już lekko się zarumienią dodać paprykę w proszku i delikatnie przesmażyć, dodać do gotującej się włoszczyzny. Gdy warzywa będą miękkie dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, a po kilku minutach soczewicę. Gotować na małym ogniu do momentu ugotowania soczewicy. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem i dodać mleko kokosowe, zagotować. Na talerzu podawać posypaną zieleniną. Smacznego!



ZUPA Z SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 2



ZUPA Z SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 3



ZUPA Z SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 1



ZUPA Z SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 4



ZUPA Z SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 5



Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska
dietetyk